Slovenija
9719 ogledov

Tornado popolnoma razkril pet streh

tornado pri Ilirski Bistrici Neurje.si
Neurja, ki so se v torek proti večeru divjala po državi, so povzročila veliko gmotne škode. Na območju Ilirske Bistrica je nastal tornado.

Uprava za zaščito in reševanje je v času neurij zabeležila 69 dogodkov. Sunki močnega vetra so odkrivali strehe in podirali drevesa. Na območju Ilirske Bistrice, natančneje na severnem delu zaselka Koseze, je nastal tornado, ki je poškodoval 11 objektov. Tornado je popolnoma razkril pet streh, pri čemer ni odneslo samo kritino, ampak tudi ostrešje, poroča Radio Slovenija.

 

Posted by Radio 94 on Tuesday, August 1, 2023

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v torek zvečer za Odmeve TV Slovenija dejal, da se bodo danes verjetno šele pokazale vse razsežnosti divjanja tornada. 

Več o tornadu, ki se je razvil pri Ilirski Bistrici, preberite tukaj

"Včerajšnje razmere v ozračju so na jugu/jugozahodu države ob potencialnem sočasnem poklopu večih dejavnikov dopuščale razvoj "šibkih" tornadov ob superceličnih nevihtah," piše vremenski portal Ciklon.si. "Pred prihodom hladne fronte na jug Slovenije je bilo v večernem času nekaj ur pred tem ozračje na območju južnega dela države precej dinamično: ob povečani nestabilnosti ozračja pred fronto je bil prisoten močnejši vetrovni strig - z višino je hitrost vetra močneje naraščala v spodnjih nekaj kilometrih (0-3 km tudi do 20 m/s; 0-1 km med 10 in 15 m/s), veter se je obenem v spodnjih plasteh ozračja tudi hitro obračal z jugovzhodne smeri na južno do jugozahodno smer, prisotni so bili tudi nizki nivoji kondenzacije (LCL-> 200-400m) dvigajočega se zraka in visoke vrednosti sproščene konvektivne energije že v spodnjih nekaj kilometrih (0-3 km -> 150-400 j/kg). Skupek vsega tega je v izračunih prinesel poleg visokih vrednosti/stopenj indeksov za pojav superceličnih neviht tudi visoko stopnjo indeksa za možnost pojava tornadov."

Voda poplavljala kleti

Na upravi za zaščito in reševanje so sicer dogodke zabeležili na območjih regijskih centrov Maribor (16), Postojna (15), Celje (13), Koper (11), Kranj (šest), Murska Sobota (tri), Nova Gorica (dva) ter po enega v Ljubljani, Slovenj Gradcu in na Ptuju.

Zaradi obilnega dežja je meteorna voda poplavila več kletnih prostorov objektov, ogrožala objekte, prav tako ponekod narasli vodotoki. Sunki močnega vetra so odkrivali ostrešja objektov in podirali drevesa. 

Na Bledu je na turistični vlak padlo drevo. K sreči nihče pri tem ni bil poškodovan. 

Sprožila sta se dva zemeljska plazova, ki sta ogrožala objekte. Na terenu je bilo aktivnih skupno 36 gasilskih enot, od tega tri poklicne, ki so opravile skupno 75 intervencij. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, zasilno prekrivali poškodovana ostrešja, črpali meteorno vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte in s folijo prekrili plazišči, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Zabeležili več močnejših sunkov

Pred prehodom fronte so se pojavljale močnejše predfrontalne nevihte. Ob prehodu fronte se je nekaj po 20. uri v okolici Ilirske Bistrice izoblikoval tornado. Agencija za okolje je na postaji Koseze pri Ilirski Bistrici izmerila najmočnejši sunek vetra 107 kilometrov na uro. 

Poleg že omenjenega sunka vetra, ki so ga izmerili pri Ilirski Bistrici, so močne sunke vetra izmerili tudi na Kredarici (101 km/h), v Kopru (81 km/h), na Uršlji gori (80 km/h), na Letališču Portorož (71 km/h), v Piranskem zalivu (69) in na Kaninu (67 km/h). 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 15
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:26 02.avgust 2023.

    Tornado divja s 300 na uro ,to pa so vodne trombe