Slovenija
26895 ogledov

Nad Ilirsko Bistrico se je razvil tornado

tornado pri Ilirski Bistrici Neurje.si/Miha Dimic
Fronta, ki prehaja naše kraje, je postregla z nenavadnim pojavom pri Ilirski Bistrici.

Agencija RS za okolje je sporočila, da se je nekaj čez 20. uro nad Ilirsko Bistrico razvil tornado. "Vidi se razmeroma širok vrtinec, znotraj katerega so prisotni tudi zelo močni, a majhni vrtinci, ki imajo premer le nekaj metrov. Na srečo je pojav trajal le nekaj minut," so zapisali. "Številne intervencije v zadnji uri na območju Ilirske Bistrice nakazujejo na kar nekaj škode". Po podatkih agencije za okolje je bil najmočnejši izmerjeni sunek vetra na postaji Koseze pri Ilirski Bistrici 107 km/h.

Tornado - Ilirska Bistrica

🌪 𝗡𝗲𝗸𝗮𝗷 𝗰̌𝗲𝘇 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗼 𝘀𝗲 𝗷𝗲 𝗻𝗮𝗱 𝗜𝗹𝗶𝗿𝘀𝗸𝗼 𝗕𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗿𝗮𝘇𝘃𝗶𝗹 𝘁𝗼𝗿𝗻𝗮𝗱𝗼. 🌪 Vidi se razmeroma širok vrtinec znotraj katerega so prisotni tudi zelo močni, a majhni vrtinci, ki imajo premer le nekaj metrov. Na srečo je pojav trajal le nekaj minut. 🌪 Številne intervencije v zadnji uri na območju Ilirske Bistrice nakazujejo na kar nekaj škode. 🌪 Hvala Klemen Bergoč za poslan videoposnetek. Takšni bližnji posnetki tornada so izjemno redki. #tornado #trenutnovreme

Posted by ARSO vreme on Tuesday, August 1, 2023

"Vodna tromba oziroma tornado je nevihtni pojav, do katerega pride, če je nevihta dovolj močna. Vrtinec se razvije iz baze nevihtnega oblaka, ki ima že sama neke svoje rotacije," je za STA povedal dežurni meteorolog na Arsu Andrej Velkavrh. Dejal je, da vrtinec, ki se pojavi nad morjem, imenujemo vodna tromba, tistemu na kopnem pa pravimo tornado ali vrtinec, odvisno od jakosti in intenzitete pojava.

"Pri nas to seveda ni pogost pojav, se pa pojavi na vsake toliko časa. Tornado, ki smo mu bili priča v 70. letih prejšnjega stoletja, je od Hotedršice proti Vrhniki naredil kar precej škode," je dejal Velkavrh. Omenil je tudi tornado, ki je leta 2008 pri prelazu Črnivec nad Kamnikom uničil kar dobršen del gozdne površine.

"Neverjetno. Nad Ilirsko Bistrico se je razvil tornado, ki še ni oklasificiran, verjetno pa je šlo za F0/F1 s hitrosti nad 100 km/h. Več bo znanega po oceni škode. Žal se je razvil v okolici poseljenega območja, zato še ni znano, o kaki škodi je govora," piše vremenski portal Neurje.si. 

Objavili so tudi videposnetek dogajanja na območju. 

Tornado v Ilirski Bistrici ⚠️😱 Situacijo še preverjamo! Poroča Anja Dolinšek.

Posted by Neurje.si on Tuesday, August 1, 2023

Kakšna je škoda, v tem trenutku še ni znano. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za Odmeve TV Slovenija povedal, da je orkanski veter odkril vsaj šest ostrešij. Nekatere je odneslo s konstrukcijo vred, je dodal.

Pričakujejo, da bo prijav škode še veliko več, saj še odkrivajo vse posledice tornada. Poleg tega je območje po divjanju tornada dosegla še ena nevihta. 

Zaradi podrtih dreves je zaprta glavna cesta Ilirska Bistrica-Reka, je povedal Šestan. Obvoz je urejen.

Radio 94 je objavil prve posnetke in fotografije z območja nad Kosezami pri Ilirski Bistrici. 

 

O podobnem pojavu so danes poročali tudi iz Italije. Razvil se je v bližini kraja Jesolo. 

Nevihte so se začele pojavljati nad Slovenijo že popoldne in se v zadnjih urah razširile nad večji del države. Ponekod je padala tudi toča. Predvidoma naj bi se ozračje v drugi polovici noči umirilo.

Gibanje neviht lahko spremljate na radarski sliki padavin

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • papak 23:42 01.avgust 2023.

    Pa daj pa kaj še no... vedno neko sranje.