Slovenija
44144 ogledov

Močne nevihtne linije povzročile težave

vreme nevihta neurje oblaki dež Profimedia
Nevihte so zajele več delov države. Ponekod je padala toča. Agencija za okolje je izdala oranžno opozorilo.

Potem, ko so državo zajele predfrontalne plohe in nevihte, je okoli 19. ure iz severozahoda nad naše kraje prišla fronta. Več nevihtnih celic združenih v linijo je takrat iznad Bovškega potovalo proti Čepovano in Idriji in se pri tem krepilo. Močna celica se je okoli 19. ure razvila tudi severovzhodno od Kamnika in se pomikala proti vzhodu. 

Najhuje je bilo na območju Ilirske Bistrice. Tam se je okoli 20. ure razvil tornado, območje pa je kasneje dosegla še ena močnejša nevihta. 

Več o dogajanju v okolici Ilirske Bistrice in razvoju tornada preberite tukaj. 

nevihte iznad Italije | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Agencija za okolje je med 19.00 in 19.30 izmerila močnejše sunke vetra na Lisci (66 km/h), v Tolminu (62 km/h), Krškem (55 km/h). Na Krnu, Voglu in v Tolminu so v omenjenem obdobju izmerili nekaj močnejših nalivov.

Spodnji posnetek prikazuje stanje v Kopru okoli 21.30 ure. Takrat se je nad območjem razvila močnejša nevihta, ki jo je spremljal močan veter.

Toča je popoldne padala v Šmarju pri Jelšah.

Zdenka Vehovar poroča o toči v Šmarju pri Jelšah. Kako je stanje pri vas?

Posted by Neurje.si on Tuesday, August 1, 2023

Ponoči se bo ozračje umirilo

Agencija za okolje je napovedala, da bo nevihtna linija državo prečkala med 18. in 23. uro. "Ob tem lahko pričakujemo nalive, okrepljen veter in krajevno tudi nekaj toče. Ozračje se bo sredi noči postopno umirilo," so zapisali. 

Vremenski portal Ciklon.si je prav tako napovedal, da bo "prehod frontalnega nevihtnega pasu razmeroma hiter in ponekod tudi intenziven". Najkasneje se bo ozračje umirilo na jugovzhodu države.

Gibanje neviht lahko spremljate na radarski sliki.

Izdano oranžno opozorilo

Agencija za okolje je za torek popoldne in zvečer prižgala oranžno opozorilo. Oranžno opozorilo pomeni, da so možne močnejše krajevne nevihte. Lokalno so možni močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke. V bližini hudournikov lahko pride do poplav.

Gasilci so v torek popoldne in zvečer morali posredovati na več območjih po državi. Na pomoč so jih klicali na območju Dupleka, Renč, Rogaške Slatine, Slovenske Bistrice, Slovenskih Konjic, Velenja, je razvidno iz podatkov uprave za zaščito in reševanje.

Na Bledu je pri hotelu Toplice na turističen vlakec padlo drevo. Na vlakcu so bili štirje potniki, nihče ni bil poškodovan. 

V Italiji se je v torek okoli 18. ure v okolici Benetk razvila "tornadična supercelica", poroča portal Neurje.si. 

  • Kam z avtomobilom pred neurjem in točo? Tu je rešitev.

Kako bo v prihodnjih dneh?

V sredo zjutraj bo v notranjosti megleno. Čez dan bo povečini sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, na Primorskem okoli 19, najvišje dnevne od 24 do 28, na Primorskem okoli 30 °C.

Konec tedna lahko pričakujemo nov prehod fronte. "V četrtek proti večeru bodo na zahodu Slovenije nastajale predfrontalne nevihte. Padavine z nevihtami bodo v noči na petek zajele večji del Slovenije, občasno bo deževalo še ves petek in verjetno tudi del sobote. Ob tem se bo tudi ohladilo," napovedujejo na agenciji za okolje. 

Pestra pa bo, kot kaže, tudi jesen. Srednjeročne napovedi kažejo, da lahko pričakujemo serijo precej močnih sredozemskih ciklonov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Anja1956 19:50 01.avgust 2023.

    Skuhalo se je tam , kjer kjer se vsak dan !

  • Ender3 18:27 01.avgust 2023.

    Gotovi smo...