Slovenija
17536 ogledov

Prižgali oranžno opozorilo, predvidene izredne razmere

naliv dež
Vreme nam ne prizanaša. Pričakujemo lahko izredne meteorološke in hidrološke razmere.

Agencija za okolje je izdala oranžno opozorilo zaradi dežja. Prihaja namreč bolj intenzivna vremenska fronta. Opozorilo začne veljati danes ob 18. uri in velja do petka do polnoči. Pričakujemo lahko, da bodo zaradi obilnih padavin poplavljali vodotoki ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Možni so zemeljski plazovi. 

Agencija za okolje bo danes ob 13. uri podrobneje predstavila, kaj lahko pričakujemo do sobote zjutraj. 

opozorilo | Avtor: Arso Arso

Danes se bo višinska dolina s hladnim atlantskim zrakom iznad zahodne Evrope pomaknila proti jugu nad zahodno Sredozemlje in v petek zajela tudi severno in osrednje Sredozemlje. Nad severnim Sredozemljem bo nastalo plitvo ciklonsko območje, pojasnjuje agencija za okolje. "Vremenska fronta se bo nad Slovenijo zadrževala od noči na petek pa vse do sobote dopoldne – torej skoraj 36 ur," pravijo. Običajno se takšne vremenske razmere pojavljajo jeseni oziroma pozimi, ko temperatura Sredozemskega morja ni več tako visoka kot v avgustu. 

"Že danes se bo nad Slovenijo krepil jugozahodni veter. Proti večeru bodo na zahodu Slovenije že nastajale predfrontalne nevihte, sprva bo zaradi pregretosti možno tudi kakšno krajevno neurje. Padavine z nevihtami bodo v noči na petek zajele večji del Slovenije, krajevno izdatne občasne padavine pa se bodo nadaljevale še ves petek in prvo polovico sobote. Pri tem se bo težišče padavin iznad zahodne in osrednje Slovenije počasi pomikalo nad vzhodne kraje," kaj lahko pričakujemo danes in jutri, pravijo na agenciji za okolje. 

Tokrat drugačne skrbi 

"Za razliko od številnih letošnjih neurij, ki so bila sicer intenzivna, a kratkotrajna, bo torej ta vremenska situacija zaradi dolgotrajnosti nalivov povzročila drugačne skrbi. Ocenjujemo, da bo v večjem delu Slovenije v manj kot 36 urah padlo večinoma med 50 in 100 l dežja na kvadratni meter, krajevno pa tudi okoli 150 ali celo več. Ker se bodo nalivi lahko obnavljali nad istimi območji, bo to pomenilo hiter porast najprej hudourniških, nato pa tudi drugih vodotokov po vsej državi. Povečala se bo tudi nevarnost zemeljskih plazov na plazovitih območjih," opozarjajo. 

Dež bo predvidoma ponehal v soboto popoldne, a lahko padavine pričakujemo že v nedeljo. Od zahoda se nam bo približala vremenska fronta s plohami in nevihtami. Prehod bo razmeroma hiter, manjša bo tudi količina padavin. Stabilizacijo vremena pričakujejo po ponedeljku. 

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki

Za nami je vremensko pester mesec, ki nam je postregel s številnimi neurji. Pred dvema dnevoma se je v okolici Ilirske Bistrice oblikoval tudi tornado. Tornado je povzročil ogromno škode, več hiš je ostalo brez strehe. Dogajanje so številni domačini posneli. Na tem posnetku lahko vidite, kako se je tornado razvil. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Garancija
    Garancija 11:00 03.avgust 2023.

    Kaj bi to,samo da ni suše pa požarov

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 08:08 03.avgust 2023.

    Že kar nekaj dni je lepo ,pod 30 stopinj ,idealjo za poletje,ni boljšega,ko pa bereš novice oz. napovedi bi morali že vsi pomret od katastrofe.Normalno da so v nekem kraju dež in nevihte ,to ne pomeni da je vsepovsod,vsaj v ...prikaži več večini krajev ne.Stalno strašenje in opozarjanje folka je že prav dolgočasno.