Svet
2675 ogledov

Česa takšnega ni bilo že 140 let

Oblaki Profimedia
Peking je v zadnjih dneh zajelo najobilnejše deževje od začetka meritev v zadnjih 140 letih.

Meteorološki urad v Pekingu je danes sporočil, da so v eni od pekinških četrti od sobote zvečer do davi izmerili 744,8 milimetrov dežja. Dosedanji rekord je bil 609 milimetrov, zabeležili pa so ga ob neurju leta 1891, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tropska nevihta Doksuri z neobičajno močnim deževjem je Peking zajela v soboto. Odtlej je v kitajski prestolnici in sosednji provinci Hebei od sobote umrlo najmanj 20 ljudi, od tega po poročanju kitajskih medijev enajst v Pekingu. Več kot deset ljudi še pogrešajo.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so na območju prestolnice v le 40 urah izmerili toliko dežja, kolikor znaša povprečje za julij. Ceste so se spremenile v deroče blatne reke, ki so med drugi odnašale avtomobile.

Zaradi obilnega deževja so v Pekingu in provinci Hebei evakuirali več kot 974.000 ljudi. V prestolnici so oblasti po poročanju državne tiskovne agencije Xinhua davi preklicale rdeče opozorilo zaradi poplav, potem ko je gladina rek upadla.

Kitajski državni mediji so prejšnji teden poročali, da bi lahko obilno deževje na severu Kitajske prizadelo do 130 milijonov ljudi.

Močno deževje in poplave, ki zahtevajo smrtne žrtve, so poleti na Kitajskem pogosti, strokovnjaki pa opozarjajo, da bodo takšni dogodki zaradi podnebnih sprememb še pogostejši in hujši.

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 13:33 03.avgust 2023.

    Pa ni bilo inerneta,da bi nas kdo gnjavil vsak dan s temi bedarijami

  • bobubob 18:54 02.avgust 2023.

    Takšnega očitnega natega, kot je bil tale kovid pa ni bilo že 1400 let. Pa kljub temu še vedno mantramo o podnebnih spremembah kot o posledici dihanja in kravjega prdenja. Namesto da bi se iz nedavne izkušnje naučili, da nam ...prikaži več lažejo na vsakem koraku in malce razmislili o kakih drugih znanstveno bolj utemeljenih možnih vzrokih teh podnebnih sprememb. Recimo -https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA333462