Slovenija
578 ogledov

Vladni načrt za omilitev posledic neurja kmalu v državni zbor

posledice neurja vuzenica PGD Vuzenica
S spremembo zakonodaje bodo hudo prizadeta območja čimprej prišla do finančnih sredstev za nujne sanacije.

Danes so se sestali predstavniki pristojnih ministrstev, kjer so obravnavali odprta vprašanja glede sprememb zakonodaje na področju naravnih nesreč in glede intervencijskih stroškov, ki jih je vlada namenila občinam, prizadetih v nedavnih neurjih. Državni sekretarji ministrstev za naravne vire in prostor, kmetijstvo in obrambo so se sestali s predstavniki treh občinskih združenj – Združenjem občin Slovenije (ZOS), Skupnostjo občin Slovenije (SOS) in Združenjem mestnih občin Slovenije (ZMOS). Na sestanku je bil sicer prisoten tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Največ pozornosti so na sestanku posvetili prav spremembi zakonodaje na področju naravnih nesreč. "Spremembe zakona bodo omogočile, da hudo prizadeta območja čimprej pridejo do finančnih sredstev za nujne sanacije," so dejali med izjavo po končanem sestanku.

Nova zakonodaja predvideva uvedbo novih mehanizmov, uvedbo t.i. predhodne delne ocene škode in predhodnega delnega programa odprave posledic naravnih nesreč. S tem bodo do 20 odstotkov predhodno ocenjene škode občinam izplačali vnaprej.

"Nato bo sledila priprava ocene škode. Zagotovljena bodo finančna sredstva za odpravo," so še dejali ter dodali, da bodo naslovili vse naravne nesreče, ki so se zgodile od januarja letos.

Novela v obravnavo po nujnem postopku

Novela bo šla v obravnavo po nujnem postopku, so še zagotovili, kar pomeni, da bo predviden sprejem na vladi na prvi popočitniški četrtek, 17. avgusta, nato pa gre v parlamentarno proceduro. Predvidevajo sicer, da bo zakon sprejet septembra. "Novela zakona zagotavlja zgolj pravno podlago, finančna izplačila pa bodo izvedena, ko bodo pripravljene delne ocene. Hkrati med novelo tečejo tudi postopki za začetek popisa škode, kar bo zahteven proces. Sredi septembra se bo, ko bo novela zakona sprejeta, ravno iztekel proces popisovanja in ugotavljanja škode. Tukaj se bosta ta dva postopka združila, po sprejetju pa bodo nastopili pogoji za takojšnje izplačilo akontacije," so opisali ter izpostavili, da bodo med tem časom s pomočjo občin z ocenjevanjem škode pripravili programe teh nujnih sanacij.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved je obenem poudaril, da intervencijske stroške lokalnih skupnosti ob naravnih nesrečah država povrne zelo hitro. Kot je dejal, postopek povrnitve traja manj kot en mesec, edini težavni vidik postopka je, kako začeti samo sanacijo. Spremembo zakonodaje vidi kot izjemno dober predlog za odpravo te težave, obenem pa opaža, da proces povračila intervencijskih stroškov poteka zelo dobro.

Kot je še dejal, bodo v prihodnjih dneh izdani tudi pozivi za tretji paket. "Uporabili smo sistem, ki smo ga vpeljali lansko leto ob požaru v Krasu, tako bodo tudi gasilska društva dobila povrnjene upravičene stroške, ki izhajajo iz teh intervencij. V končnem poročilu bodo ti stroški tudi navedeni in vsa društva bodo dobila povrnjena vsa sredstva," je obrazložil Medved.

Dodatni predlogi združenja občin

Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin prav tako pozdravljata sprejete spremembe zakonodaje na področju naravnih nesreč. Na sestanku so med drugim predlagali tudi znižanje praga za aktiviranje sistema za odpravo naravnih nesreč, in sicer z 0,3 na 0,2 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna. Prav tako predlagajo, da se omilijo pogoji višine proračuna, ki velevajo, kdaj je občina upravičena do večjih sredstev. Za konec so še dodali, da bo po sprejetju novele, ta akontacija omogočena za vse naravne nesreče v letošnjem koledarskem letu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 15:05 03.avgust 2023.

    Najprej je ukrajina šele nato so naši ljudje, ki so nastradali v vremenskih ujmah!!