Slovenija
170600 ogledov

Fronta nad Slovenijo: V teh krajih bo najhuje

Med božičnimi poplavami je gladina Bohinjskega jezera narasla za tri metre, kar Žurnal24 main
Agencija za okolje opozarja, da se bo fronta nad našimi kraji zadrževala 36 ur. Zaradi obilnih padavin lahko pričakujemo poplave in zemeljske plazove.

Nad našimi kraji se bo po napovedih kar 36 ur zadrževala intenzivna vremenska fronta. V večjem delu države pričakujejo vremenoslovci od 50 do 100 litrov dežja, ponekod celo do 150 ali 200. Na agenciji za okolje so danes opozorili, da gre za izreden dogodek. Več o tem lahko preberete tukaj

opozorilo | Avtor: Arso Arso

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

Oranžno opozorilo zaradi dežja

Agencija za okolje je zaradi napovedanih količin padavin izdala oranžno opozorilo. Opozorilo velja od danes od 18. ure in v petek cel dan. 

"Zaradi obilnih padavin bodo poplavljali hudourniki, v petek zvečer oziroma v noči na soboto pa pričakujemo razlivanje rek v Pomurju, Podravju, Posavju ter v širšem delu osrednje Slovenije," piše vremenski portal Neurje.si. Skupna količina padavin bo krepko nad povprečno količino. "Predvsem v osrednjem delu ter na jugovzhodu države lahko pade tudi do 200 litrov dežja na kvadratni meter," dodaja vremenski portal Neurje.si. "Odsvetujemo bilo kakršno aktivnost v bližini rek ali potokov, kajti trenutno je v fazi kar nekaj dogodkov in poletnih festivalov.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je pozval ljudi, naj kličejo 112 samo, ko "so ogroženi ali ko nastane zelo velika škoda". 

Padavine z nevihtami bodo v noči na petek zajele večji del države, izdatne padavine se bodo nadaljevale še ves petek in prvo polovico sobote. Pri tem se bo težišče padavin pomikalo proti vzhodu. 

Na severu Italije se lahko danes razvijejo močnejše nevihte, tudi supercelične. Ob ugodnih pogojih bodo te nevihte potovale proti vzhodu in severovzhodu. "Proti večeru oziroma ponoči lahko kakšna močnejša nevihta v linij doseže tudi dele Goriške," opozarjajo pri Neurje.si. "Nevihte bo spremljal močan veter, ob nalivih je krajevno možna tudi manjša toča (debelejše ne pričakujemo). Posamezne nevihte se bodo pojavljale tudi ob prehodu fronte, kakšnih večjih ekstremov pa ne pričakujemo," dodajajo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.