Slovenija
16332 ogledov

Začelo se je: Razglašen rdeči alarm, ekstremni nalivi v zelo kratkem času

1/4
Arso
Nič dobrega za območja, ki jih je prizadelo zadnje neurje.

Hladna fronta je že na poti k nam, močna nevihta je že dosegla Primorsko. Agencija za okolje RS (Arso) je dopoldne za celotno severno in osrednjo Slovenijo zaostrila napoved in oranžni alarm spremenila v rdečega, kar ne pomeni nič dobrega za območja, ki jih je prizadelo zadnje neurje. "Za območja, ki so bila prizadeta že ob poplavah v začetku meseca, smo zaradi večje ranljivosti le-teh izdali opozorilo najvišje (rdeče) stopnje, sicer pa za ostala območja velja oranžno vremensko opozorilo," so pojasnili na Arsu, kjer so za 11. uro napovedali novo izredno novinarsko konferenco. 

Kako se bodo gibala neurja lahko spremljate na povezavi radarska slika padavin. 

"Padavine povezane s prihodom fronte ter neposredno bližino ciklonskega območja ter posledičnega dolgotrajnega proženja se bodo preko zahoda razširile proti osrednjemu delu države, kjer bodo popoldne možne tudi močnejše nevihte," dodajajo. 

Največ padavin modeli nakazujejo za zahodno polovice države, kjer bo po večini padlo med 50 in 100 litrov dežja na kvadratni meter. "Ekstremno deževje lahko prizadene Zgornjo in Srednjo Soško dolino, kakor tudi Breginjski kot, kjer lahko hitro narastejo nekateri vodotoki. Težave lahko predstavljajo tudi zemeljskih plazovi, saj bo močno deževje odnašalo zemljino v dolino in v struge vodotokov, kar lahko privede do hudourniških poplav na področjih, kjer to ni običajno."

Ekstremne številke

Na skrajnem severozahodu lahko tako pade tudi preko 200 litrov dežja na kvadratni meter, kar je ekstremna številka v razmeroma kratkem obdobju. Podobno situacijo modeli nakazujejo tudi za skrajni sever Kvarnerja, kjer so lahko zaradi dolgotrajnega proženja neviht z nalivi številko še drastično večje – do 250 l/m2.

 | Avtor: neurje.si neurje.si
Močno deževje je neposredno povezano s ciklonom, ki se pomika proti vzhodu ter nenazadnje s toplim morjem, ki nudi obilico vlage in energije za dolgotrajno nastajanje novih nalivov, ki se bodo pojavljali v pasovih od juga proti severu. Močno deževje se bo tako pojavljalo tudi v torek in nenazadnje tudi v sredo, še piše Neurje.si

V neposredni nevarnosti so praktično vsi kraji, kjer struge vodotokov še niso urejene zaradi zadnje ujme. Voda lahko zaradi blata in mulja ubere drugo pot ter tako poplavi na mestih, kjer ni običajno, zato priporočamo da zaščitite imetje, če je to le možno," opozarjajo.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar pantani
    pantani 11:11 28.avgust 2023.

    Zaenkrat ne kaže oz. izgleda,da nas bo fronta samo oplazila,lahko pa se veter obrne!!!

  • franc64 11:00 28.avgust 2023.

    Res je hahaha

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:19 28.avgust 2023.

    Še dobro dA je vreme da imate kaj objavljati.