Slovenija
17215 ogledov

Banki sta se združili, kaj to pomeni za stranke?

združitev NKBM Abanka
1/3
Nova KBM
Od 1. septembra dalje sta uradno združeni Abanka d. d. in Nova KBM d. d.. Kaj to pomeni za stranke obeh bank?

Združitev Abanke in Nove KBM predstavlja doslej največjo združitev v bančnem sektorju pri nas. Banki sta se na združitev pripravljali od 5. februarja 2020, ko je Nova KBM postala 100-odstotna lastnica Abanke. S pravno združitvijo je Abanka prenehala obstajati kot pravni subjekt, Nova KBM pa s pravno združitvijo vstopa v vsa pravna razmerja Abanke, kar pomeni, da prevzema vse pravice in obveznosti Abanke.

Združitev ne pomeni, da bo blagovna znamka Abanka v trenutku izginila. "Še nekaj časa jo bomo videvali na primer na oznakah poslovalnic in bankomatov nekdanje Abanke ter v grafični podobi spletne banke Abanet in mobilne banke Abamobi," pojasnjujejo v Novi KBM.

Kaj pravna združitev pomeni za stranke?

"Za poslovanje strank se s pravno združitvijo sprva ne bo spremenilo veliko. Stranke Nove KBM bodo svoje bančne storitve še naprej opravljale v poslovalnicah in poslovnih enotah Nove KBM, prek najboljše spletne in mobilne banke Bank@Net oz. mBank@Net, stranke Abanke pa v poslovni mreži Abanke ter spletne in mobilne banke Abanet oz. Abamobi," pravijo v Novi KBM.

Do operativne združitve obeh bank bo predvidoma prišlo v začetku leta 2021. "Takrat bodo stranke združene banke lahko uporabljale poenotene produkte in storitve, na voljo pa jim bo tudi najširša poslovna mreža v državi, kjer bodo lahko opravljale bančne storitve. Mreža bo zajemala več kot 960 točk, ki bodo vključevale poslovalnice in bankomate združenih bank, specializirana bančna okenca in pošte po vsej državi." Do operativne združitve bosta še delovali tudi spletna banka Abanet in aplikacija mobilne banke Abamobi.

"Ustvarjamo vodilno banko, ki bo strankam na voljo z največjo fizično poslovno mrežo v državi. Obenem bomo še naprej vlagali v razvoj vrhunskih digitalnih storitev: Bank@Net in mBank@Net sta bili nedavno izbrani za najboljšo spletno in mobilno banko v Sloveniji. V prihodnje bomo povezali najboljše iz obeh bank, da bo poslovanje z nami še lažje in bolj udobno. Strankam bodo poleg sodobnih bančnih storitev na voljo vrhunske zavarovalniške in investicijske storitve naših poslovnih partnerjev ter lizinške storitve podjetja Summit Leasing Slovenija, vodilne lizinške družbe pri nas in članice Skupine Nove KBM."

- John Denhof, predsednik uprave Nove KBM

združitev NKBM Abanka | Avtor: Nova KBM Nova KBM

Določene prednosti že na voljo

Stranke obeh bank že lahko koristijo določene prednosti. Aprila so povezali mrežo bankomatov obeh bank, kar pomeni, da lahko tako stranke Nove KBM kot stranke Abanke brez nadomestila na bankomatih opravijo dvig gotovine in vpogledajo v stanje na bančnem računu. Strankam je na voljo več kot 400 bankomatov po vsej Sloveniji.

Za stranke Nove KBM večjih sprememb pri poslovanju z združeno banko ne bo. Do nadaljnjega bodo storitve opravljale tako kot doslej, v poslovalnicah oz. poslovnih enotah Nove KBM, prek spletne ali mobilne banke Bank@Net, Poslovni Bank@Net in mBank@Net ter tudi na vseh poštah po državi.

V Novi KBM poudarjajo, da bodo stranke združene banke redno in ažurno obveščene o vseh novostih. "Pomembno pa je, da ob pravni združitvi tudi za stranke (nekdanje) Abanke sprva ne bo večjih sprememb. Številka računa se jim ob pravni združitvi ne spremeni. Ob operativni združitvi, ki je predvidena v začetku leta 2021, pa bo banka opravila preštevilčenje računov, o čemer bomo stranke pravočasno obvestili," napovedujejo v Novi KBM. Banka bo o spremembi številk računov obveščala tudi pristojne institucije, kot sta AJPES in FURS ter izplačevalce plač, pokojnin in socialnih transferjev.

Kartice bo sčasoma treba brezplačno zamenjati

Debetna kartica Abanke bo veljavna vse do prenosa bančnega računa na Novo KBM, torej predvidoma do začetka leta 2021. Pred prenosom računa na Novo KBM bodo stranke prejele novo bančno kartico, o čemer bodo pravočasno obveščene. "Zamenjava kartice bo brezplačna. Kartice z odloženim plačilom in obročne kartice pa bodo stranke Abanke obdržale še nekaj časa po prenosu računa na Novo KBM. O zamenjavi jih bomo pravočasno obvestili," napovedujejo v Novi KBM.

združitev NKBM Abanka | Avtor: Nova KBM Nova KBM

Kaj bo z obstoječimi krediti?

Za stranke Nove KBM in Abanke je pomembno vprašanje, kaj se bo zgodilo z morebitnimi krediti, ki so jih najeli pri eni ali drugi banki pred združitvijo. "Krediti in pogoji v pogodbah ostanejo enaki tudi po pravni združitvi. Prepis hipoteke ne bo potreben. To pomeni, da stranka nima nobenih dodatnih stroškov. Če bo želela stranka Abanke v času med pravno in operativno združitvijo najeti nov kredit, ga bo lahko najela kot doslej – v obstoječih poslovalnicah Abanke. O morebitnih spremembah v prihodnosti bomo stranke pravočasno obvestili," pravijo.

Po operativni združitvi obeh bank, ki je predvidena za začetek leta 2021, bodo strankam združene banke na voljo sodobne digitalne poti do bančnih storitev, ki so ves čas predmet izboljšav in posodobitev. "Prek spletne ali mobilne banke Bank@Net oziroma mBank@Net ter kontaktnega centra, brez obiska poslovalnice, varno, kadarkoli in kjerkoli, je strankam na voljo vse več storitev, tudi dostop do priljubljenih storitev, kot so Paket Komplet in Kredit Naprej, naročilo plačilnih kartic in hitra plačila Flik."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 16
  • Naklonsky 08:08 20.september 2020.

    Dokapitalizirana lopovska KBM, z neslavno krajo premoženja delničarjev, je kupila drugo lopovsko banko... kaj pomeni za stranke? Nič - samo sramoto, da poslujejo s takšno banko.

  • refara9354 11:10 19.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. workreviews10.com

  • Avatar jezeran
    jezeran 10:24 19.september 2020.

    Zanimivo, kako lahko banka, ki je pokradla delničarje, prevzela PBS, bila dokapitalizirana ne vem kolikokrat, nato prodana za drobiž, kar naenkrat postane največja banka v Sloveniji. Vmes pa kupi še drugo banko v Sloveniji. Prej pa non stop izgube, pa ...prikaži več vlaganje denarja v njo. Tukaj se vidi kako se krade pri nas.