Slovenija
37 ogledov

Bodo zdravniki stavkali?

1/7
Žurnal24 main
Zdravniki v mariborskem kliničnem centru na nogah. Opozarjajo, da je njihov razpored dela nezakonit. Omenjajo tudi stavko.

Iz Združenja za pravice otrok opozarjajo, da se podaljšujejo čakalne dobe za otroke in tudi za otroke se odpovedujejo operacije.

"Že do sedaj nerazumno dolge čakalne dobe za nenujne operativne posege za otroke se podaljšujejo. Otroci, ki potrebujejo za pregled z magnetno preiskavo anestezijo, so naročeni februarja 2012," opozarjajo pri združenju.

"Ko smo v roke dobili nove razporede, sem takoj ugotovil, da so nezakoniti v smislu prevelikega števila tedenskih ur brez odmorov in počitkov, kot so predvideni v delovni zakonodaji," je za Žurnal24 takoj po zboru zdravnikov povedal dr. Boris Rižnar.

Pojasnjuje, da v skladu z zakonom zdravnik, uslužbenec javnega sektorja, lahko dela 40 ur tedensko, v izrednih razmerah ga lahko na delovno mesto razpišejo tudi 56 ur tedensko, vendar se mora v naslednjem tednu temu primerno število razpisanih ur zmanjšati.

"Pri nas pa se je zgodilo, da je zdravnik na razporedu pisan ves teden, poleg tega še soboto in nedeljo, nato pa brez počitka naprej v naslednjem tednu. Torej nima zagotovljenega niti 24-urnega počitka,“ poudarja Rižnar in dodaja, da so nekatere zdravnike že klicali tudi z letnih dopustov.

Zdravniki v mariborskem kliničnem centru so tako na nogah. Nezadovoljni so vodstvu bolnišnice poslali pisno zahtevo, naj najkasneje do srede prihodnjega tedna razpise spremenijo. "Če bolnišnica tega ne bo storila, potem bo Fides ukrepal s prijavami na inšpekcijske službe in na nezakonitosti opozoril z vsemi ostalimi oblikami sindikalnega boja,“ je sklenil Rižnar. Na naše vprašanje, če se torej napoveduje zdravniška stavka, je odgovoril, da tudi ta ni  izključena.

V Društvu travmatologov Slovenije medtem danes opozarjajo na "globoko strokovno in osebno stisko" ter obveščajo slovensko javnost, da v obliki turnusnega dela ob sedanjem kadrovskem primanjkljaju ne morejo zagotavljati nenehnega zdravstvenega varstva. "Prišlo bo do čakanja in s tem do zapletov, kar je strokovno nedopustno," opozarjajo v sporočilu za javnost. Zdravstveni minister Dorjan Marušič je z njihovimi zahtevami seznanjen, zato je predstavnike društva povabil na sestanek, ki bo predvidoma v petek naslednji teden.

Žogica na strani ministra
V Ljubljani je položaj podoben. "Mi se tudi z vodstvom sproti kregamo. Mislim, da smo neke stvari že dorekli, torej da ti razpisi vendarle postajajo bolj zakoniti,“ nam je povedal dr. Božidar Visočnik, predsednik Fidesa v ljubljanskem kliničnem centru.

Seveda bo s tako prilagojenimi razpisi zdravnikov trpela zdravstvena oskrba, kar smo poročali že včeraj. "Ja, še teden dni nazaj je strokovna direktorica zagotavljala, da program ne bo trpel, včeraj pa je vendarle priznala, da bo zdaj od 30 do 50 odstotkov programa v kirurgiji odpadlo,“ pravi Visočnik. Žogica je na strani ministrstva. "Ne vem, če je imel minister doslej prave informacije. Pričakujemo, da bo zdaj dobil pravo sliko in da bo temu primerno tudi odreagiral.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.