Slovenija
19 ogledov

Brez videokamer na goriški meji

Vsaj vzdolž Goriške na italijansko-slovenski meji ne bo videokamer Žurnal24 main
Župana slovenske in italijanske Gorice sta se dogovorila, da na Goriškem videokamere ne bodo nadzirale meddržavne meje. Razpravljala sta tudi o drugih zadevah.

Predlog, ki ga je sprva podal župan Gorice Ettore Romoli, da bi po padcu schengenskega režima meddržavno mejo na Goriškem nadzirale videokamere, je tako dokončno padel v vodo. Novogoriški župan Mirko Brulc je ob tem pripomnil, da nikakor ne bi bilo smiselno nadzorovati komaj padle meje, v kar se je potem prepričal tudi njegovi goriški kolega, ki se mu je tudi opravičil, da je brez posvetovanja predlagal tak ukrep.

Medsosedsko sodelovanje
Župana obeh Goric sta spregovorila tudi o njunem prizadevanju, da bi Evropska agencija za azilno politika dobila svoj sedež ravno na meji med Goricama. To bi bila sploh prva evropska agencija s sedežem v dveh državah. Želita si tudi ustvariti čezmejni kulturni prostor, ki mu bosta v obeh mestih namenila nekaj obmejnih objektov. Omenila sta še precejšno onesnaženost zraka na Goriškem, ki prihaja iz območja Padske nižine.

Za 20. marec sta še napovedala skupno srečanje goriške, novogoriške in šempetrsko-vrtojbenske občinske uprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.