Slovenija
36 ogledov

"Če bomo ljudem vzeli vse, ne bomo rešili države"

Državni zbor Anže Petkovšek
Danes bosta v državnem zboru premierka in ministrski zbor odgovarjala na vprašanja poslancev. "V kolikor boste vztrajali pri uvedbi fiskalnega pravila leta 2015, boste morali ljudem jasno pojasniti posledice," je bila ostra v odgovoru Bogoviču.


Franc Bogovič
(SLS) je premierko Alenko Bratušek vprašal, ali bo PS, ki jo vodi, podprla zapis fiskalnega pravila v ustavo.

Premierka mu je odgovorila, da bodo o izračunih posledic uveljavitve fiskalnega pravila z letom 2015 govorili tudi na zadnjem sestanku vlade popoldne.

"Vlada je pripravila izračune, kaj pomeni uveljavitev fiskalnega pravila z letom 2015. V kolikor boste vztrajali pri tem, da se uvede fiskalno pravilo leta 2015, upam, da boste ljudem jasno povedali, da boste podprli zmanjšanje pokojnin, plač in socialnih pravic," je opozorila.

Ob tem je pojasnila, da če bi ta vlada samo nadaljevala delo pretekle vlade, bi proračunski primanjkljaj letos znašal 1,8 milijarde evrov. "Po fiskalnem pravilu bi letos lahko primanjkljaj znašal 561 milijonov evrov. 1,2 milijarde je razhajanja. Ta znesek lahko zmanjšamo tako, da za 30 odstotkov zmanjšamo pokojnine ali za 30 odstotkov zmanjšamo plače oz. obseg javnega sektorja ali razpolovimo znižanje vseh transferjev posameznikov," je opozorila.

"Radikalni rezi bi korenito spremenili družbeni sistem v naši državi"

Poudarila je, da ne želi živeti v državi, kjer bodo samo bogati lahko šolali otroke, lahko plačali za zdravje in kjer bomo ljudi z roba družbe prepustili lastni usodi. "Tako radikalni rezi bi korenito spremenili družbeni sistem v naši državi," je še dejala in dodala, da bodo pripravili izračune in se na podlagi številk skupaj odločali, kaj mora Slovenija narediti. "Nihče nas ne sili, da mora biti to leto 2015," je še pojasnila.

Na način, da bomo ljudem vzeli vse, ne bomo rešili države, je prepričana Bratuškova, ki želi, da gremo postopno. Ukrepi bodo, preden bodo poslani v Bruselj, predstavljeni tako socialnim partnerjem kot poslancem, je še dodala.

Bratuškova: O moji magistrski nalogi ne bo odločal SDS in njegov podmladek

Jože Tanko iz SDS je premierko vprašal, "kako in na kakšen način se bo zagotavljalo dosledno spoštovanje ustavnega načela enakosti pred zakonom". Ob tem je spomnil na sum v zvezi z magistrsko nalogo Bratuškove, ki se je pojavil februarja letos. Po Tankovem mnenju je PS v primeru takratnega poslanca PS Boruta Ambrožiča in njegovega spornega magisterija ravnala drugače kot v primeru Bratuškove.

Premierka je v odgovoru opozorila na enakost vseh pred ustavo in zakoni. Po njenih besedah bi bilo dobro, da bi se tega zavedali tudi v SDS, ko so glasovali za neustavne zakone. Bratuškova je pozvala Tanka, naj dovoli, da PS sama ureja svoje strankarske zadeve.

Tudi tokrat je Bratuškova zanikala očitke, da je njena magistrska naloga plagiat.

Tanko ni bil zadovoljen s premierkinim odgovorom, zato je zahteval splošno razpravo o tej temi v DZ. Predsednik DZ Janko Veber pa je izrazil razočaranje, da se Tankovo vprašanje ni nanašalo na delo vlade, pač pa na delo strank.

"Zamujenega se ne da nadoknaditi v štirih tednih"

Bratuškova je odgovarjala na vprašanje Mateja Tonina (NSi), ki ga je zanimalo, kdaj bo družba za upravljanje terjatev bank oziroma slaba banka začela operativno delovati.

Predsednica vlade je najprej izrazila upanje, da bo ta vlada zadnja, katere prva prioriteta bo sanacija bank, in da jim bo uspelo ta projekt uspešno pripeljati do konca.

Spomnila je, da je bil zakon sprejet oktobra lani, zaradi zahteve po referendumu, ki jo je po zgodbi s podpisi k pobudi sindikatov vložila prav PS, pa uveljavljen konec decembra.

Uredba za prenos terjatev na slabo banko je bila po drugi strani sprejeta marca, takrat pa je bila tudi registrirana družba za upravljanje terjatev bank. Bratuškova se je vprašala, zakaj uredba ni bila pripravljena že v času od oktobra do decembra lani, tako da bi se slaba banka lahko že takoj z novim letom začela pripravljati na operativne postopke.

Cilj vlade je po besedah premierke še naprej, da se junija izvedejo prvi prenosi terjatev na slabo banko oziroma da se takrat z zakonskimi orodji reši prvi primer.

Zagotovila je, da se je vse od začetka tudi sama zelo operativno vključila v to delo, a se tistega, kar je bilo zamujeno od oktobra do decembra lani, po njenih besedah ne da nadoknaditi v štirih tednih.

Komentarjev 2
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 16:14 22.april 2013.

    Za bruhat,kakšna banda.Bratuškova bi morala sama poskrbet za diplomo, in čimprej razjasni zadevo.Se pa zelo slabo izmotava.Jasno je da je diploma plagijat.Je pa žalostno da druge stranke in novinarji to sprejemajo,in ne naredijo NIČ.Tistega reveža z kupljeno diplomo ...prikaži večo ste pa rastrgali,čeprav je končno znanje pošteno dokazal.

  • ennanova 14:39 22.april 2013.

    Kako to, da še vedno niso gotovi?Namen tistih, ki želijo ohraniti obstoječa razmerja moči in lastne privilegije, je bil vedno zlasti ta, da bi se energija, ki bi se utegnila usmeriti v razredni boj, investirala drugam.http://za-misli.si/kolumne/mare-stempihar/930-kako-to-da-se-vedno-niso-gotovi