Slovenija
18879 ogledov

Če ne prideš, do 500 evrov kazni

Poštni nabiralnik Shutterstock
Na voljo je imel osem dni časa, da se odzove. Če se ne bi odzval, bi mu grozila kazen.

V postopkih ugotavljanja stalnega ali začasnega prebivališča upravne enote povabijo priče, ki bi lahko pomagale pri izvedbi postopka. Priče, običajno osebe, ki bivajo v bližini naslova, na katerem stanuje oseba, za katero se ugotavlja, kje stanuje, so na pričanje vabljene s priporočeno pošto, v kateri jih obvestijo, kaj se od njih pričakuje. V osmih dneh po prejemu vabila se morajo v času uradnih ur osebno zglasiti na upravni enoti v času uradnih ur. V primeru, da je vabilu priložen obrazec, na katerega lahko zapišejo svojo izjavo, pa lahko izkoristijo to priložnost in izpolnjen obrazec pošljejo nazaj. 
 
Postopek ugotavljanja stalnega ali začasnega prebivališča se uvede in vodi po uradni dolžnosti. Zakon o prijavi prebivališča v 18. členu nalaga upravni enoti, da po uradni dolžnosti uvede postopek ugotavljanja stalnega prebivališča, če posameznik ne prijavi stalnega prebivališča ali če dvomi, da posameznik kljub njegovi izjavi na naslovu prijavljenega stalnega prebivališča stalno prebiva. Ta postopek uvede tudi, če ga predlaga občina, na naslovu katere ima posameznik prijavljeno stalno prebivališče, ali občina, na območju katere posameznik prebiva.

Odzivnost prič je nizka

poštar pošta | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Upravna enota Ljubljana je v letu 2018 na novo uvedla 1558 upravnih postopkov ugotavljanja prebivališča, skupaj pa je bilo vodenih 2290 upravnih postopkov ugotavljanja prebivališča. V prvem polletju leta 2019 je bilo na novo uvedenih 871 upravnih postopkov ugotavljanja prebivališča, skupaj pa sta bila vodena 1802 postopka. 

Dolžina postopka je odvisna od odzivnosti strank ter vabljenih prič. "Kljub temu, da se mora priča vabilu odzvati osebno, je odzivnost vabljenih prič nizka," pravijo.

"Kot dokaz se lahko uporabi vse, kar je primerno za ugotavljanje stanja stvari in kar ustreza posameznemu primeru, zlasti pa listine, priče, izjave strank, izvedence in oglede. Pričanje stranke pred upravnim organom je pomembno zaradi dokazne vrednosti pričanja. Priča se mora vabilu odzvati osebno, svoj izostanek pa lahko opraviči iz opravičljivih razlogov, kot so bolezen, službena zadržanost, gibalna oviranost ipd.," pojasnjujejo na Upravni enoti Ljubljana. 

Predvidena tudi denarna kazen

O tem, kakšne so posledice v primeru neodzivnosti, so vabljene priče obveščene že na vabilu. 187. člen Zakona o upravnem postopku pravi, da je priča, ki ne pride, se ne opraviči, ali če se brez dovoljenja ali opravičenega razloga odstrani s kraja, kjer bi morala biti zaslišana, lahko s silo privedena ali kaznovana v denarju do 500 evrov. Enako denarno kazen lahko priča dobi, tudi če brez opravičenega razloga noč pričati. Čeprav zakon to omogoča, pa na Upravni enoti Ljubljana niso realizirali še nobene privedbe niti denarne kazi zaradi neodzivnosti. 

ZUP predvideva tudi kazen za osebe, katerih navzočnost v postopku je potrebna, pa se na vabilo ne odzovejo. "Ta kazen se, glede na zakonsko določilo 73. člena ZUP, lahko uporabi takrat, ko se vabljeni (oseba, katere navzočnost je v postopku potrebna) na vročeno vabilo ne odzove in izostanka ne opraviči, zato se lahko privede, poleg tega pa tudi kaznuje z denarno kaznijo do 200 evrov," pojasnjujejo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Kmodri 20:39 20.december 2019.

    Totalno zblojen9. Možno zgolj v režimski državi.

  • zorman63 09:45 19.december 2019.

    To je še en nesmisel v teh postopkih. Recimo, da sem sosed nekoga, čigar status ugotavljajo. Sem pa odsoten iz kraja stalnega bivanja ( potujem po tujini, sem na vikendu..itd). Vabilo je bilo odvrženo v moj nabiralnik, v 8 dneh ...prikaži več se nisem odzval in sledi kazen ? In potem moram na UE pojasnjevati in dokazovati,kje sem bil , čeprav imam zakonsko pravico, da bivam do 3 mesece izven države ( ali stalnega naslova) brez da o tem obvestim kogarkoli.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 08:38 19.december 2019.

    [ V postopkih ugotavljanja stalnega ali začasnega prebivališča upravne enote povabijo priče, … ] Sprevrženo, določijo te za pričo brez tvoje vednosti in pristanka, z grožnjo kazni, da izdaš nekaj kar ne smeš vedeti. … Po drugi strani pa nam ...prikaži več Ustava RS v 35. členu zagotovlja nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti ter osebnostnih pravic. …