Slovenija
12 ogledov

Če si vinjen, nisi pijan

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Uporaba besede vinjen v zvezi s prometnimi nesrečami škodi ugledu vina, zato naj po novem policisti uporabljajo besede alkoholiziran ali pijan, protestirajo vinarji in vinogradniki.

Da naj policisti pazijo, kaj zapišejo v poročilo o prometni nesreči, so predstavniki kmetijsko gozdarske zbornice, vinarjev in vinogradnikov opozorili notranje ministrstvo.

V dopisu so razložili: "Slovar slovenskega knjižnega jezika pojasnjuje besedo vinjen kot stanje, v katerem se človeku zaradi zaužite alkoholne pijače zmanjša sposobnost normalnega, razsodnega razmišljanja in ravnanja, nikakor pa to ne pomeni pijanosti." Kot pravijo, slovar po drugi strani pijanost opredeljuje kot stanje, ko človek zaradi alkohola ne ravna normalno in se opoteka.

Ministrstvu zato predlagajo nabor naslednjih besed za pisanje policijskih zapisnikov: pijan, alkoholiziran, pod vplivom alkohola. Pričakujejo tudi odgovor ministrstva, ali bodo odslej upoštevali njihov nasvet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.