Slovenija
11904 ogledov

Cel teden opozarjajo o slabem vremenu, pa ljudje rinejo v gore brez opreme!

Reševanje pohodnikov na Storžiču GRS Kranj
Polne roke dela za gorske reševalce. Tokrat se je reševanje v snežnem metežu na Storžiču končalo dobro.

"Danes smo malo čez 7.00 zjutraj prejeli poziv na reševanje dveh obnemoglih planincev v snežnem metežu na Storžiču na višini skoraj 1800 m; zaradi oblakov reševanje s helikopterjem ni bilo mogoče. Z našima terenskima voziloma smo se uspeli pripeljati po vlakah skoraj do višine 1200 m, nato pa smo nadaljevali peš. S seboj smo morali vzeti kar nekaj opreme, saj je bil eden izmed njiju preveč podhlajen za sestop," so zapisali pri Gorsko reševalni službi Kranj, kjer so objavili tudi fotografije reševanja. 

Ob 10.10 so reševalci pohodnika dosegli in takoj pričeli z ogrevanjem obeh. Ker je bil teren v strmem snegu, so huje podhlajenega v štafetnem spustu z nosili transportirali do Planinskega doma na Kališču – tam so mu dokončno slekli vsa mokra oblačila, ga prekrili z grelno blazino in ovili v Hiblerjev toplotni ovoj, njihov postajni zdravnik pa mu je nastavil infuzijo fiziološke raztopine, ki so jo ogreli v kuhinji koče.

"Postopoma je huje podhlajeni prišel k sebi in se po zaužiti topli juhi segrel do te mere, da smo z njim v močnem deževju lahko sestopili do avtomobila. Drugi planinec po kratkotrajnem segrevanju in suhih oblačilih nadaljnje oskrbe ni potreboval, sestopil je v našem spremstvu do koče in nato v dolino," so še zapisali na družbenem omrežju Facebook. 

Kot so dodali, sta bila oba pohodnika neprimerno oblečena in brez tehnične opreme, pri njiju so pogrešali tudi nahrbtnik, rokavice, hrano, pijačo ... "Zaradi zelo slabega vremena sta bila blizu veliko hujšega razpleta scenarija, tako pa sta jo z veliko sreče odnesla brez posledic. Posebej hvala Domu na Kališču in oskrbnici za vso pomoč! Spremljajte vremensko napoved, v gorah vladajo zelo spremenljive in resne razmere," sporočajo pri GRS Kranj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Pierre 17:25 24.februar 2024.

    Opozorila ne zaležejo, to pa je novica!!!!! Enako velja za ARSO alarme

  • munja 14:39 24.februar 2024.

    Takoj je potrebno sprejet ustrezno zakonodajo in zaostrit kazni. Ko bo nekdo, ki se je neprimerno opremljen podal v gore, plačal vse stroške reševanja, bo zelo drugače.

  • T_rex 13:06 24.februar 2024.

    No evo odločeval-ci/ke zakonov oz. birokrat-i/ke; tuki mate pa že dolg cajt res fain šanso & "zlato jamo", d napišete nova pravila igre & zaposlite s5 svoje\nove ljudi v toplih vam pisarnah ... paraziti za parazite al pa tud ne 🤦‍♂️