Slovenija
143 ogledov

Člani odprave Makalu so se vrnili

Lorenčič, Lindič, Prezelj in Blagus (z leve proti desni) po pristanku na brniške Žurnal24 main
V domovino so se vrnili člani alpinistične odprave Makalu 2011.

Marko Prezelj, Luka Lindič, Rok Blagus in Boris Lorenčič so na Brnik prileteli po dveh mesecih. Na pot so se namreč odpravili 4. aprila, z njimi pa sta bila tudi sloviti Američan Steve House in zdravnik Scott Boughton.

Prezelj in House sta se pri oglednem vzponu v zahodni steni Makaluja povzpela do 7.000 metrov, pri poskusu pa do 6.600 in nato zaradi več nevarnih dejavnikov sestopila. Lorenčič, Lindič in Blagus so se povzpeli po normalki do Makalu La (7.400 metrov), piše na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

"Zame je to nova izkušnja, veliko sem se naučil, tako da sem vesel, kljub temu, da nisem bil na vrhu. Da sva se obrnila, je odločila pozna ura, na hribu sva bila z Rokom sama, imela sva še precej poti nazaj," je dejal Lindič, vodja odprave Prezelj pa je dodal: "Za kakšen utemeljen in premišljen zaključek je še prekmalu. Zase lahko rečem le, da je bil narejen resen poskus v steni in da sem spoznal, da je ta stena čisto normalno preplezljiva kot večina drugih. Medtem pa sta Rok in Luka pridobila veliko izkušenj in imata dobro osnovo, da praktično splezata, kar in kjer želita. Menim, da je bila za Roka in Luko še bogatejša izkušnja, ker ni bilo vrha, in morda ne bi toliko odnesla, kot sta."

Skupno so imeli le en cel dan ugoden za plezanje, sicer pa so se večinoma v popoldnevih ubadali s snegom in vetrom. Prezelj in House sta sicer na odpravi pomagala Švicarki Joele Brupbacher, ki se je na Makalu La znašla v težavah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.