Slovenija > Črna kronika
5624 ogledov

Eden kradel nadškofu, drugi šokiral predsednika države

Tat Profimedia
Denis Čaušević in Zlatan Velić, ki ju čaka sojenje v Ljubljani, sta v preteklosti zagrešila nekaj javno odmevnih tatvin.

Pravosodni policisti so na ljubljansko okrožno sodišče pripeljali vklenjena Denisa Čauševića in Zlatana Velića, obtožena tatvin. Na zatožno klop sta sedla brez zagovornikov, zato se nista bila pripravljena izreči o krivdi, in sodnica Ana Klampfer Binder jima je dala mesec dni časa, da si poiščeta brezplačno pravno pomoč.

Denis Čaušević | Avtor: D. M. Denis Čaušević D. M.
Obisk pri nadškofu

Čaušević in Velić sta v sostorilstvu s še enim obtoženim zagrešila več tatvin, zaradi česar je Mercator priglasil 521 evrov premoženjskopravnega zahtevka, trgovina Ježek 100 evrov, Manca A. pa 1000 evrov. Še en oškodovanec, Suljo D., se je odškodnini odrekel, ker da je bil samo ob denarnico z dokumenti, kar ga je stalo petdesetaka.

Morda se Čaušević in Velić ne zdita velikopotezna tatova, a v njunih zajetnih kartotekah je nekaj javno odmevnih kaznivih dejanj.

Čaušević si je pridobil sloves enega bolj nerodnih prestopnikov. Marca 2016 je v ljubljanski nadškofiji vdrl v stanovanje nadškofa Stanislava Zoreta in odnesel kuverti s 7500 avstralskimi dolarji ter 510 evri, prenosni računalnik, šampone, anorak in dežnik. Ko se je spuščal po stopnicah, so ga prestregli zaposleni, kaj da počne tam, in jim je pokazal osebno izkaznico, ki so jo fotokopirali. Policisti torej niso imeli težkega dela. Dobil je osem mesecev zapora, Zore pa se je odškodninski tožbi odpovedal v zavedanju, da ne bo dobil nič. Čaušević si je tudi s prenosnikom kupil droge.

Izgubil zdravstveno izkaznico

Podobna je bila še ena spomladanska epizoda istega leta. V stanovanju na Trubarjevi cesti, ki so ga obnavljali, si je prilastil orodje, razbil nekaj luči, pomazal stene z barvo, izgubil pa zdravstveno izkaznico. Spet so ga hitro zgrabili.

Med njegovimi zadnjimi podvigi so bile lanske tatvine v hotelu na Taboru, kjer je ukradel prenosni računalnik, Drogerie marktu, od koder je zbežal s parfumi, in trgovini Mango, tam je vzel dlančnik. Novembra je bil obsojen na enotno kazen eno leto in osem mesecev zapora, s katero se ni obremenjeval. "Meni je vseeno," je rekel v kratki zaključni besedi. Konec koncev je pri svojih petiinštiridesetih za rešetkami preždel že 20 let.

Ni bil politični incident

Vsaj toliko tatinskih podvigov ima na vesti tudi 44-letni Zlatan Velić. Največ pozornosti v medijih si je prislužil leta 2007, ko je s kompanjonom vlomil v stanovanje v Trnovskem pristanu in v malho vtaknil prenosnik z dokumentacijo Gibanja za pravičnost in razvoj. Njegov vodja, tedanji predsednik republike dr. Janez Drnovšek, je krajo označil za politični incident, a je bil njen resnični namen le nakup mamil. Računalnik so hitro našli. 

In prav tako še enega, ki ga je Velić odnesel iz stanovanja na Rimski cesti. Njegov lastnik je vključil aplikacijo za iskanje lokacije in ugotovil, da se prenosnik premika proti Šlajmerjevi. Niti pol ure ni trajalo, da se je Velić znašel v objemu mož postave.

S Čauševićem se jima zdaj obeta nova kazen, katera po vrsti, verjetno niti nimata prešteto.

Komentarjev 10
  • rd2dmk2 10:31 14.januar 2024.

    avstralski dolarji pri duhovniku. pa najprej se prašat odakle. drugič pa eh ja zastonj 3 obroki, tv , fitnes, mogoče savna,jakuzi in masaža. pa knjižnica in ljudska univerza. dragi moji jest bi jim dal wakmana, pa ribjo čorbo - pa ...prikaži več metlo in smetišnico in naj prepevajo po ulicah :oču majko oču u gradsku čistoču, pa da spavam danju i radim noči zu za gradsku čistoču.

  • mina6 10:29 14.januar 2024.

    TRAJEN IZGON IZ SLOVENIJE!!!

  • Naklonsky 08:57 14.januar 2024.

    Zapori so hoteli, ne zapori! In to za davkoplačevalski denar! Bi mu bilo “vseeno”, če bi bil zaprt v vlažnem prostoru, brez kurjave, brez mobitela, brez tv, brez stika s kompanjoni, brez fitnesa in ne vem česa še? Hudiča bi mu bilo “vseeno”!