Slovenija > Črna kronika
8543 ogledov

Invalid brez obeh nog in ene roke z nožem skušal ubijati

Ludvik Knez D. M.
Ludvik Knez, ki je priklenjen na invalidski voziček, ne priznava krivde za poskus uboja Vojka Brajdiča.

Oseminpetdesetletni Ludvik Knez, ki je rojen v Murski Soboti, živi pa v Ljubljani, je videti nebogljen, saj je vse od prometne nesreče priklenjen na invalidski voziček, amputirati so mu morali obe nogi in desno roko v zapestju. Kljub temu je očitno sposoben hudih deliktov zoper življenje in telo, očitajo mu nič manj kot poskus uboja. Potem ko so zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov odpadli kar štirje predobravnavni naroki, ker ga iz pripora na Povšetovi niso zmogli pripeljati na ljubljansko okrožno sodišče, se je včeraj naposled izrekel o krivdi.

V zaporu tudi zabodeni

"Ne priznam," je zamomljal sodnici Ireni Škulj Gradišar. Njegov odgovor je bil menda pričakovan, zato višji državni tožilec Iztok Stražar niti ni pripravil ponudbe za milejšo kazen, če bi se pokesal.

Po očitkih iz obtožnice je Knez, ki prejema socialno pomoč in varstveni dodatek v skupni višini približno 700 evrov, ter je oče dveh otrok, starih 15 in 18 let, 17. oktobra lani ob pol petih popoldne na Kongresnem trgu v Ljubljani zabodel pet let mlajšega Vojka Brajdiča. Tudi ta je trenutno za rešetkami: na Dobu prestaja eno leto in tri mesece kazni zavoljo nevarne vožnje v cestnem prometu.

Oba, obtoženec in oškodovanec, sta bila brezdomca. "Pol leta sem bil brez strehe nad glavo, vse so mi kradli," je včeraj pripomnil Knez. Tudi njegovemu sporu z Brajdičem naj bi botroval poskus kraje, vzeti da mu je skušal telefon. Knez naj bi ga začel loviti, pri čemer je invalidski voziček potiskala ženska po imenu Marizela, očividec pa je vse to posnel na mobilnik.

Skušala ga je odpeljati proč

Ko se je Knez približal Brajdiču, naj bi ga z večjim nožem, ki ga je vihtel v levici, zabodel v stranski predel trupa, da je padel na tla. Kot so takrat sporočili z ljubljanske policijske uprave, je bilo k sreči v bližini več policijskih patrulj, ki so pomagale ranjencu. Odpeljali so ga v Klinični center, kjer je ostal na zdravljenju, aretirali pa so tudi Kneza, ki naj bi ga Marizela sicer skušala odpeljati proč. Bil naj bi pod vplivom alkohola,

Njegov zagovornik po uradni dolžnosti, odvetnik Matjaž Škrobar, bo na sojenju, ki se bo začelo sredi meseca, najverjetneje dokazoval, da Knez ni imel namena pokončati Brajdiča, in da ni šlo za poskus uboja, ampak kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe.

Komaj so jo rešili

To ni edina obravnava, v katero so na ljubljanskem sodišču vpleteni brezdomci. Tridesetletnemu Eritrejcu Cocu Filipu Faragali prav tako sodijo za poskus uboja: 15. novembra 2022 naj bi, kot narekuje obtožnica, v Plečnikovem podhodu zabodel Majo G. 
Brezdomci so takrat blizu dnevnega centra čakali na večerjo, Faragala in Maja pa sta se skregala, ona naj bi mu očitala, da si je prisvojil večino podarjenih oblačil in praktično nič pustil drugim. Zavpila naj bi, da naj se pobere, kar je ubogal, vendar pritekel nazaj in ji v desno stran trebuha zarinil nož. Življenje so ji rešili v Kliničnem centru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.