Slovenija > Črna kronika
9160 ogledov

Kapitan dolge plovbe ugrabil Izolana

Ugrabitev Profimedia Fotografija je simbolična.
Začelo se je sojenje Geri Mladenovu, telesnemu stražarju nekdanjega srbskega predsednika Borisa Tadića, obtoženemu izsiljevanja in ugrabitve Primorca Dejana Kolmana. Na zatožno klop je sedel tudi njegov domnevni pajdaš Slavko Dimitrijević.

Izolski podjetnik Dejan Kolman je imel računovodski servis v Kopru, podružnico pa v italijanskem mestecu Gavardo blizu Brescie. Vodenje italijanske filiale je zaupal Gianu M. C. iz Saronna ki pa naj bi ga ogoljufal: v nekaj mesecih leta 2019 naj bi mu speljal stranke in ukradel kar 1,300.000 evrov.

Gera Mladenov | Avtor: Gera Mladenov
Varoval naj bi srbskega predsednika

Takšni vsoti se Kolman ni hotel odpovedati, zato je najel 37-letnega Gero Mladenova, da bi jo izterjal nazaj. Državljan Srbije in Bolgarije, ki začasno živi v   občini Hrpelje-Kozina, po poklicu kapitan dolge plovbe, sicer pa trener fitnesa in boksa ter po njegovih besedah tudi telesni stražar Borisa Tadića, ko je bil ta še predsednik Srbije, si je omislil dva pomagača, Beograjčana Slavka Dimitrijevića in nekega Nikolo, tega še niso identificirali.

Med potjo v Italijo naj bi jim Kolman zabičal, naj do Giana M. C. ne bodo nasilni, ker bi lahko vse pozaprli in obsodili na dolgoletne kazni, a je trojica očitno skovala prav takšen načrt, ki pa ga nazadnje ni izpeljala. Izolan se je namreč v strahu, da ne bo šlo vse na miren način, predčasno vrnil domov.

Takrat pa naj bi se začelo. Kolmanu, ki naj bi jim za uspešno iztirjani dolg obljubil 400 tisočakov nagrade, naj bi očitali, da je sam kriv za propadli projekt, in naj jim zaradi dodatnih stroškov, ki so jih imeli, plača 560.000 evrov.

Na mizo položili pištole

Po obtožnici, ki jo zastopa koprska tožilka dr. Vesna Medica, je bil Kolman od septembra 2021 do januarja lani tarča izsiljevanja in celo ugrabitve. Vsi trije naj bi od njega zahtevali različne vsote denarja, grožnje pa denimo septembra 2021 podkrepili s pištolami, ki so jih položili na mizo. Zahtevali so 140.000 evrov do srede, če ne...

Kolman jih je vzel resno in pravočasno plačal Nikoli 70 tisočakov, nekaj dni kasneje pa še Mladenovu 40.000 evrov in Dimitrijeviću 30.000. Toda domnevnim izsiljevalcem še ni bilo dovolj, naslednji mesec, oktobra, naj bi si zaželeli dodatnih 200.000 evrov. Kolman naj bi jih prepričal, da nima toliko, in menda so se zadovoljili z 80 tisočaki, a le začasno, novembra so zahtevali še manjkajočih 120.000 evrov, decembra pa Mladenov 180.000 evrov in Dimitrijević 120.000. Tisti mesec naj bi jim  izročil 80 tisočakov. Kolman si je menda 200.000 evrov sposodil drugje.

Pritisnil na gumb za paniko

Avgusta 2022 je moral spet seči v žep. Mladenovu je izročil 10.000 evrov in nato obema z Dimitrijevićem še 5.000. Grožnje so se pač stopnjevale, domnevna nasilneža sta mu omenjala Sicilijance, ki pridejo tudi na dom, ogrožena naj bi bila njegova družina.

Po novi zahtevi, kar 330.000 evrov, jih je Kolman naposled prijavil policiji. Ko naj bi ga Mladenov 20. januarja lani z neznanim pajdašem strpal v neregistriranega porscheja cayenna, med drugim pretepal z leseno palico in zapretil, da mu bo odsekal glavo, je pritisnil gumb za paniko, in med vožnjo do bankomata, kjer naj bi moral izprazniti svoj račun, jim je na sled prišla policija. Mladenov je iz avta spustil neznanca in zatem še Kolmana, nazadnje so ga le aretirali.

Na lanskih predobravnavnih narokih sta Mladenov in Dimitrijević zanikala krivdo, naprej jima bodo sodili prihodnji mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.