Slovenija > Črna kronika
15342 ogledov

Komaj se je vrnila iz bolnišnice, ko jo je zadavil

davljenje Profimedia Fotografija je simbolična.
Mati, sestra in svak umorjene 27-letne Emilije M. so danes pričali za zaprtimi vrati.

Dvajsetletnemu Lazarju Terentiću, rojenemu v Kosovski Mitrovici, vendar državljanu Slovenije, na mariborskem okrožnem sodišču sodijo zaradi uboja sedem let starejše partnerice Emilije M. Danes so pričali njena mama, sestra, svak in izvedenec za psihiatrijo dr. Mladen Vrabič, vendar ob izključeni javnosti, kar je predlagal obtoženčev zagovornik, odvetnik Simon Dolinšek, ker da "se bodo pretresali podatki o družinskem življenju in zdravstvenem stanju tako obtoženca kot oškodovanke". Sodnica Ksenija Hrastnik mu je ugodila.

Lazar Terentić | Avtor: Večer Večer
So se pa Emilijini svojci že ob prihodu do dvorane umaknili stopnišče nižje, ko so zagledali Terentića. Njihova bolečina je enostavno prevelika.

Izrekli so ji prepoved približevanja

Lazar in Emilija sta bila skupaj šele pol leta, a njuno razmerje je bilo daleč od idiličnega. Že prej so oba obravnavali zaradi nasilja v družini, njej so spomladi celo izrekli prepoved približevanja materi in sestri in jo hospitalizirali zaradi paranoidne shizofrenije, a svojci, ki so se zavedali njenega zdravstvenega stanja, so ji ves čas stali ob strani. Iz bolnišnice so jo odpustili 24. maja, le slaba dva dni kasneje je umrla nasilne smrti.

V noči na majski petek sta se z Lazarjem skregala, pretepel jo je in zadavil. Kmalu zatem je telefoniral svoji mami, ki prav tako živi v Mariboru, češ da sta se z Emilijo sprla, in jo prosil za pomoč, naj pride ponj. Zavrnila ga je, naj sam uredi zadevo, ker je njen mlajši sin bolan.

Spal ob truplu

Terentić je spal ob truplu, mami, ki ga je poklicala naslednji dan, zatrdil,  da je vse v redu, in šel na urgenco, ker se je med pretepom z Emilijo poškodoval po roki in nogi, zdravnikom se je zlagal, da se je udaril ob rob postelje.

Na postelji ob žrtvi je prespal tudi naslednjo noč, nato ga je klicala njena mati. Po začetnem izmotavanju, da spi, ji je priznal, da sta obračunala med sabo, in da je v komi. Seveda so  ga zatem aretirali in odpeljali za rešetke.

Brani se z molkom

Glede na Lazarjevo obnašanje po uboju bo odvetnik Dolinšek menda skušal dokazati, da je bil med dejanjem neprišteven. Sploh, ker je že njegov oče opozarjal, da z njegovim duševnim stanjem ni vse v redu, ko ga je obiskal v Kraljevu, ga je celo naročil na pregled pri psihiatru. Lazar ga ni obiskal, temveč se je dva dni prej z avtobusum vrnil v Slovenijo. Izvedenec dr. Vrabič je v svojem mnenju zavzel drugačno stališče – da je bil med dejanjem prišteven.

Terentić je zavrnil ponudbo tožilstva, 12 let zapora ob priznanju krivde, in se izrekel za nedolžnega. Za zdaj se brani z molkom.

Komentarjev 7
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:57 06.december 2023.

    Zakaj nimamo zakona, ki bi tujcem-kriminalcem-morilcem- odvzeli državljanstvo in spisali izgon iz države Slovenije ! To bi jaz pričakovala od poslancev da podprejo takšen zakon.

  • alen009 14:34 05.december 2023.

    Dva strela v glavo, da prasec ziher crkne.