Slovenija > Črna kronika
30089 ogledov

Ležal na materi, a ni vpila, da ne bi zbudila vnučke

Nasilje Profimedia Fotografija je simbolična.
Na novomeškem okrožnem sodišču smo bili včeraj priča dramatični obravnavi. Čeprav bi se vsi družinski člani, ki jih je napadel Marko Munih, lahko odpovedali pričanju, je njegova mama spregovorila.

Neuradni podatki, ki smo jih zbrali o 45-letnem Marku Munihu s Trške gore, pa obtožnica, po kateri se zdaj zagovarja na okrožnem sodišču v Novem mestu, in tamkajšnje pričanje njegove matere, govorijo, da svojemu življenju zdaleč ni kos.

Marko Munih | Avtor: D. M. Marko Munih očitno ni ponosen nase. D. M.
Svak se je nasadil na kljuko

Po naših informacijah naj bi nekdanjega službenega kolega zabodel v nogo, menda je očitkov še več. A na zatožno klop pred sodnika Petra Žnidaršiča je sedel zaradi družinskega nasilja, ki je eskaliralo do obtožbe poskusa uboja in dveh kaznivih dejanj nasilništva.

Tretjega oktobra lani okrog pol enajstih zvečer je po obtožnici, ki jo zastopa tožilka Vesna Fink, s pivskim vrčem razbil okensko steklo v pritličju hiše na Šmarješki cesti v Novem mestu in razmetaval po kuhinji, nato z njim po roki udaril eno od svojih dveh sester, ki je, sploh ob že poprej večkrat slišanih grožnjah, da bo vse pobil, zbežala v hčerino sobo. Ker je tiščala vrata, da ne bi mogel vstopiti, si je izbral novo žrtev.

V dnevni sobi naj bi, kljub maminim prošnjam, naj se umiri, napadel svaka. Med vnovičnimi zagotovili, da bodo vsi umrli, on pa prvi, naj bi ga tako močno klofnil po licu, da se je med padanjem nasadil na vratno kljuko in se močno potolkel. Uspelo se mu je spraviti na noge in zbežati iz hiše, Munih pa naj bi nadaljeval svoj nasilni pohod.

Tolkel je po vratih sobe, v katero se je zatekla sestra, in v kateri je do tedaj spal njen otrok, zatem pa se spravil na mater. Zgrabil jo je za zgornji del pižame, jo porinil na stopnice, pretepal in udarjal po glavi, jo z njo nekajkrat butnil ob steno, davil, ji izpulil šop las in grozil, da bo "prasico ubil, da mu bo dala denar".

Lahko bi me ubil že prej

Včeraj so bili na sodišče kot priče vabljeni vsi trije oškodovanci: ena od hčera in njen mož sta se svoji pravici do izpovedi odpovedala, spregovorila pa je mama. V veliki meri, da bi, kot je takoj razbral izkušeni sodnik Žnidaršič, razbremenila sina, ki na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, a ga povsem vendarle ni, kar je koristilo njeni verodostojnosti. Nismo pa slišali vsega, saj je bila v nekaterih delih sojenja javnost izključena.

"Želim, da se sina ne obsoja za poskus uboja. Dvakrat na teden sem ga obiskovala na Trški gori in bi to lahko storil takrat," je njegova mati začela izpoved, iz katereje sledilo, da jo je Marko izsiljeval za denar. Nazadnje mu je avgusta lani izročila 5.000 evrov. „Izsiljeval me je še dva meseca pred dogodkom, a ne iz oči v oči, temveč po telefonu. Domnevam, da je bil takrat vinjen, saj je v treznem stanju povsem drugačen. Očital mi je, da sta hčeri dobili del dediščine po pokojnem možu, on pa ne dovolj. Toda dogovorila sva se, da se mu odpove, ker je bil preveč zadolžen, in bi mu ga država zasegla."

Denar, daj denar!

Kot smo uspeli izvedeti, je mati vendarle finančno poskrbela zanj. So bile njegove potrebe večje? "Prasica, ubil te bom. Denar, daj denar," naj bi torej usodnega dne donele njegove grožnje. Mater je zvlekel v ozko shrambo, široko približno 60 centimetrov in dolgo dva metra, ter legel nanjo, da ji je začelo zmanjkovati sape. Na tem mestu je treba opozoriti, da je mati ležala na hrbtu, Marko pa na njej prav tako na hrbtu, kar sicer ni razumljivo za očitan poskus uboja.

"Najbolj se spomnim te 'prasice', dala bi mu ves denar na svetu, samo, da bi me spustil. Se bomo že dogovorili, sem mu rekla. Takrat sem prvič občutila strah, čeprav sem stara 70 let," je pričala mati, ki je v preiskavi govorila celo o "smrtnem strahu". "Opozarjala sem ga tudi, da ne morem dihati, visok je nekaj manj kot 190 centimetrov in tehta okrog 100 kilogramov. Rekel je 'na' in se odmaknil. Zadihala sem, se izvila izpod njega, takrat je bila na vratih že policistka."

Ne spominja se, da bi takrat vpila na pomoč, kot je policist Matjaž B. slišal krike "Na pomoč!" in "Ubil me boš!" Po svojih besedah je le prosila za sapo, glasna pa ni bila, "nisem hotela, da se zbudi vnukinja".

Morda je bil pijan

Dopušča pa, da je bil Marko vinjen ali morda pod vplivom drugih opojnih substanc. Poudarila je še, da se ga ne boji, nenazadnje ga je na lastno pobudo obiskala v priporu na ljubljanski Povšetovi, ga je pa v preteklosti velikokrat prepričevala, da življenje, ki ga živi, ni v redu: "Oproščala sem mu ves čas in sem mu tudi ta dogodek, ne morem pa mu odpustiti, da ne skrbi za svojega otroka."

Nazadnje je, kot najbrž veliko mater, skušala vsaj del odgovornosti prevzeti nase: "Zavedam se, da sem pri njem premalokrat uporabila besedo 'ne'."

Kot smo razbrali, se nekateri svojci bojijo vrnitve nepredvidljivega Marka Muniha, ki ga sicer zagovarja odvetnik Zvonko Irt. Posvetovali so se že s strokovnjaki s področja varnosti, ukrenili pa doslej nič, je na sodišču izpovedala njegova mama. In tudi kaj dosti ne morejo. Kot je znano iz preteklih krvavih poglavij črne kronike, lahko morebitno prepoved približevanja zahtevajo šele po konkretnih grožnjah, najraje pa potem, ko se bo nekomu res kaj zgodilo.

Komentarjev 11
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 15:39 13.marec 2024.

    Jaz bi rekel eno leto zapora , pa ne v Sloveniji , pač pa v Iranu ali Guantanamu.

  • onyxx 13:11 13.marec 2024.

    Slovnica na višku...

  • Avatar Zala
    Zala 11:36 13.marec 2024.

    In ta zmazek od človeka bo na naš račun ždel v zaporu. Kitajci te stvari uredijo po kratkem postopku.