Slovenija > Črna kronika
13330 ogledov

Meri komaj rešili, sin bi jo zadušil

Nasilje nad žensko Profimedia Fotografija je simbolična.
Novomeško tožilstvo Marku Munihu očita, da je skušal pokončati lastno mater. Spravil naj bi se še na sestro in svaka.

Dolenjec Marko Munih v kazenskih evidencah ni nepopisan list, včeraj pa je spet sedel na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča zaradi očitkov poskusa uboja in dveh kaznivih dejanj nasilništva. Spravil se je na družinske člane, najhuje na 70-letno mamo Meri.

Marko Munih | Avtor: D. M. Marko Munih se je javljal prek videokonference. D. M.
S pivskim vrčem razbil okno

Tretjega oktobra lani okrog pol enajstih zvečer naj bi s pivskim vrčem razbil okensko steklo v pritličju hiše na Šmarješki cesti v Novem mestu in razmetaval po kuhinji. Kot narekuje obtožba, ki jo zastopa tožilka Vesna Fink, je posodo za hmeljni napitek uporabljal še naprej: z njim je po roki udaril sestro Ano Munih, ki je, sploh ob že poprej večkrat slišanih grožnjah, da bo vse pobil, zbežala v hčerino sobo. Ker je tiščala vrata, da ne bi mogel vstopiti, si je Marko očitno izbral novo žrtev.

V dnevni sobi naj bi, kljub prošnjam mame Meri, naj se umiri, napadel svaka Luko Dežmana. Med vnovičnimi zagotovili, da bodo vsi umrli, on pa prvi, naj bi ga tako močno klofnil po licu, da se je med padanjem nasadil na vratno kljuko in se močno potolkel. Uspelo se mu je spraviti na noge in zbežati iz hiše, Munih pa naj bi nadaljeval svoj nasilni pohod.

Pulil ji je lase

Tolkel je po vratih sobe, v katero se je zatekla Ana, in v kateri je do tedaj spal njen otrok, ter se zatem spravil na mater. Po obtožnici jo je zgrabil za zgornji del pižame, jo porinil na stopnice, pretepal in klofutal po glavi, jo z njo nekajkrat butnil ob steno, davil, ji izpulil šop las in grozil, da bo "prasico ubil, da mu bo dala denar".

Meri se mu je iztrgala in zbežala proti vratom, vendar jo je dohitel, porinil v shrambo, da je padla na hrbet in skočil nanjo, da ni mogla dihati. Tako jo je stiskal na tleh vse do prihoda policistov, ki so ga zaman pozivali naj odpre. Nasprotno, vrata je tiščal z nogama, da ne bi mogli vstopiti. Seveda jim je na koncu uspelo in tako je ostalo pri nedokončanju kaznivega dejanja, ki ga je tožilstvo opredelilo kot poskus uboja.

"Krivde ne priznam," je prek videokonference sporočil Munih, ki ga zagovarja odvetnik Zvonko Irt. Ta je zahteval izključitev javnosti, a ga predsednik senata, sodnik Peter Žnidaršič, ni uslišal. Skoraj zagotovo pa bo ugodil predlogu za zaslišanje izvedencev, sklepamo lahko, da tudi psihiatrične stroke.

Pretepel naj bi jo do smrti

Meri Munih jo je odnesla s poškodbami, tragično pa se je končal prepir med Kočevcem, ki je decembra lani prav tako zahteval denar od 67-letne matere. Ta je 30. novembra dobila pokojnino, od katere je bil odvisen tudi njen 40-letni brezposelni sin, po naših podatkih Aleš Krošelj. Kot smo takrat izvedeli, naj bi užival droge, zato je neprestano rabil evre, mamo naj bi v preteklosti zato že večkrat pretepel. Tokrat do smrti, saj poškodbe neuradno niso kazale na uporabo strelnega orožja ali noža. Nasilen naj bi bil le v blokovskem stanovanju, drugače pa prijazen in nekonflikten.

Kot so nam sporočili z ljubljanskega okrožnega tožilstva, je sodišče zoper osumljenca uvedlo preiskavo zaradi uboja, ki pa še ni končana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Idioti 02:23 25.februar 2024.

    Dejte nu 20 let in gotovo !

  • Lion0077 10:30 24.februar 2024.

    Tudi njega prebutat....