Slovenija > Črna kronika
7886 ogledov

Nepridipravi si že vihajo rokave, saj ljudje molčijo

Žale Saša Despot Pokopališče na ljubljanskih Žalah.
Tudi manjše tatvine po grobovih so nedopustne, zato jih prijavljajte.

Policisti opozarjajo, da bo v prihajajočih dneh kriminal na območjih pokopališč močno narastel. Lastniki naj poskrbijo, da parkirano vozilo ne bo lahka tarča tatov in vlomilcev, svetuje policija. 

"Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih."

Moder nasvet je tudi, da naj obiskovalci pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosijo s seboj denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov pa naj jih imajo na očeh oziroma jih ne odlagajo tako, da bi ostali brez nadzora. 

Žale | Avtor: Anže Petkovšek Urejanje groba na Ljubljanskih Žalah. Anže Petkovšek

Neprijave le še spodbujajo takšna odurna dejanja

Še posebej pereče je v teh dneh kraja aranžmajev z grobov. "Pred prazniki vsako leto zaznavamo tudi primere tatvin nagrobnih aranžmajev, sveč, vaz in podobno. Zaradi specifike pokopaliških okolij, kjer se upravičeno pričakuje splošni mir in pietetne razmere, so seveda oškodovanci še posebej prizadeti, osebne stiske pa močno presegajo samo finančno izgubo oškodovancev," opozarja policija. 

Le manjši del oškodovancev dejansko poda prijavo na policijo. Večina jih zadeve ne prijavi zaradi nizke vrednosti odtujene lastnine ali drugih vzrokov. "Da bi bila policija lahko pri svojem delu bolj učinkovita, je potrebno tako sodelovanje oškodovancev kot vseh, ki bi imeli o tovrstni kriminaliteti kakršne koli informacije," pojasnjujejo policisti. Zato vse občane pozivajo, naj o tem obvestijo policijo na št. 113, lahko tudi anonimno na št. 080 1200.

dezurni@styria-media.com

Komentarjev 7
  • Luksi 18:39 29.oktober 2023.

    Lapajo neumnosto, namesto, da bi tja poslali patruljo, ki bo nadzorovala parkirišče.

  • munja 14:51 29.oktober 2023.

    Malo več kontrole okoli pokopališč bi bilo dobrodošlo, sploh v večernih urah. Kraje ene sveče, pa zagotovo ne bo nihče prijavljal.

  • bobubob 14:04 29.oktober 2023.

    Slovenija postaja nevarna. Vsakomur, ki kaj ima. Po drugi strani pa je polna simpatizerjev socialistične miselnosti. Če bo kje torej zacvetel komunizem, bo tu. Vse bo od vsakogar. S tem, da bo tudi tistega vsega vedno manj. Ampak saj smo ...prikaži večo si to izvolili, kajne. Že nekaj zadnjih mandatov.