Slovenija > Črna kronika
75 ogledov

Sojenje Kameniku bodo ponovili

(Foto: arhiv Zurnal24) Žurnal24 main
Reka. Sojenje Kristijanu Kameniku in njegovi skupini bodo ponovili. Vrhovno sodišče je zaradi spornega posnetka namreč razveljavilo odločitev prvostopenjskega sodišča.

Hrvaško vrhovno sodišče je odločitev sodišča razveljavilo zaradi spornega posnetka enega izmed telefonskih pogovorov članov skupine. Sojenje slovenskemu državljanu Kristijanu Kameniku in njegovi mednarodni skupini preprodajalcev mamil bodo tako ponovili.

Spomnimo, lani so Kamenika skupaj z drugimi obsodili na skupno 60 let zapora. Obtoženci in državni tožilec so se na to odločitev pritožili, razlog pa ni bil znan vse doslej.

"Slovenski Arkan", kot pravijo 37-letnemu Kameniku, je bil obsojen na osem let zapora. Kamenika so mediji primerjali s pokojnim srbskim kriminalcem Željkom Ražnatovićem - Arkanom zaradi podobnih kriminalnih življenjepisov.
Drugi člani skupine so bili obsojeni na od štiri do osem let zapora.

Sporne izjave
Kot so pojasnili na hrvaškem vrhovnem sodišču, so izjave člana Kamenikove skupine Marijana Surjana, ki so jih preiskovalci posneli (medtem ko je čakal na vzpostavitev telefonske povezave s klicano številko), sporne. Ko je čakal na telefonski pogovor, je Surjan govoril o mamilih in zaslužkih, kar so preiskovalci posneli, tožilstvo pa predstavilo kot dokaz v postopku.

Vrhovno sodišče je ocenilo, da to ne more biti dokaz v postopku, ker ni bilo del pogovora s telefonskimi številkami, za katere je bilo dovoljeno tajno snemanje. Poleg tega ni bilo dovoljenja za snemanje v prostorih, v katerih je bil Surjan, ko je govoril o mamilih in zaslužkih.

Sporni telefonski pogovor sicer ni bil ključen za odločitev sodišča o kaznovanju storilcev kaznivih dejanj, a postopek na sodišču na Reki bo kljub temu treba ponoviti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.