Slovenija > Črna kronika
4446 ogledov

Sprejel podkupnino Kitajke in priredil javni razpis

Podkupnina: Kuverta z denarjem.
Kitajska državljanka je ponudila podkupnino v zameno za posel.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so zaključili leto in pol trajajočo kriminalistično preiskavo korupcijskih kaznivih dejanj, ki so se dogajala v letu 2016 in 2017 na območju PU Koper, Ljubljana in Maribor. 

Poleti 2016 je 35-letna državljanka Kitajske, predstavnica večje tuje družbe, zaposlenemu v gospodarski družbi na območju PU Koper, ponudila podkupnino, da bi ta v "svoji" družbi poskrbel in uredil nakup njihovih izdelkov. Zaposleni ponujene podkupnine ni sprejel, temveč je kaznivo dejanje naznanil koprskim kriminalistom. 

Kriminalisti so ugotovili, da je ista osumljenka, v zameno za to, da bi prodala izdelke velike vrednosti tudi slovenski družbi, s sedežem na območju PU Maribor, ponudila nedovoljeno korist 40-letnemu osumljenemu predstavniku te gospodarske družbe. Pri tem ji je pomagal 44-letni osumljeni z območja PU Ljubljana. 40-letni moški je obljubo nedovoljene nagrade sprejel in od 35-letne kitajske državljanke tudi sam zahteval nedovoljeno nagrado v korist gospodarske družbe z območja PU Ljubljana, ki je zahtevano korist tudi prejela. 

Osumljeni 40-letnik je s pomočjo 50-letnega osumljenega predstavnika gospodarske družbe z območja PU Ljubljana priredil pogoje javnega naročila v vrednosti prek 700.000 evrov, ki ga je objavila in vodila gospodarska družba z območja PU Maribor. Naročilo je bilo vodeno tako, da je ostala edina ponudnica prej omenjena gospodarska družba z območja PU Ljubljana. 

Na Pošti Slovenije so julija lani pojasnili, da je pri njih potekala kriminalistična preiskava z namenom zbiranja poslovne dokumentacije. "Med osumljenimi ni nihče iz poslovodstva Pošte Slovenije, prav tako v policijskem pridržanju ni nihče od zaposlenih na Pošti Slovenije," so takrat pojasnili.
 

podkupnina S slovenskim podjetjem Slovenija Kitajka ponujala podkupnino, da bi dobila posel

Pravočasno obveščeni šli v akcijo

Kriminalisti so zaradi pravočasno naznanjenega kaznivega dejanja zaposlenega v gospodarski družbi z območja PU Koper uspešno in pravočasno preprečili nastanek velike materialne škode gospodarski družbi z območja PU Maribor in posledično preprečili osumljenim prejem nedovoljene koristi velike vrednosti. Poleti 2017 so izvedli osebne in hišne preiskave pri osumljenih in vpletenih gospodarskih družbah ter tam zasegli dokumentacijo, elektronske podatke in druge predmete, ki bodo lahko služili kot dokaz v kazenskem postopku. 

Po zaključku preiskave so kriminalisti podali kazensko ovadbo zoper tri slovenske državljane in kitajsko državljanko. Osumljeni so treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril, dveh kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril ter kaznivega dejanja ponarejanja listin. Za kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do šestih let in denarna kazen. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin v zvezi s posebnim primerom ponarejanja listin pa je zagrožena kazen do dveh let zapora. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Žurnalček 06:45 09.januar 2018.

    Vsakomur je jasno , da ima v KP in MB svoje podružnice samo Pošta Slovenije in zakaj ne daste polnih podatkov družb , ki so jih osumljeni mislili okrasti. A je to takšna tajnost , pejte u k ...!

  • Avatar Leon
    Leon 13:58 08.januar 2018.

    Sprejel podkupnino Kitajke in priredil javni razpis.........................Kaj ste tako malenkostni ? Če bi kaznovali in pozaprli vse ,ki so dajali ali prejemali podkupnine ,bi morali kupiti Goli otok za namestitev ! Namesto tega predlagam ,da jih pošljete kopati rov za ...prikaži veča drugi tir Koper -Peking .