Slovenija > Črna kronika
18150 ogledov

Stražar srbskega predsednika ugrabil izolskega podjetnika

Ugrabitev Profimedia Fotografija je simbolična.
Državljan Srbije in Bolgarije z začasnim bivališčem na Primorskem Gera Mladenov naj bi izsiljeval in ugrabil Izolana Dejana Kolmana.

V tej kriminalni zgodbi se vrtijo milijonski zneski. Izolan Dejan Kolman ni odprl računovodskega servisa samo v Kopru, ampak ima več podjetij, enega tudi v Bratislavi z italijansko podružnico v mestu Gavardo. Slednjo je vodil Giano M. C., ki živi v mestecu Saronno blizu Milana, in naj bi mu leta 2019 v nekaj mesecih speljal stranke in ukradel denar ter ga skupno oškodoval za približno 1,300.000 evrov.

Gera Mladenov | Avtor: Gera Mladenov
Po poklicu je kapitan dolge plovbe

Kolman se seveda ni hotel za denar obrisati pod nosom, zato naj bi za izterjavo najel 37-letnega državljana Srbije in Bolgarije z začasnim bivališčem v občini Hrpelje-Kozina Gero Mladenova, po poklicu kapitana dolge plovbe, ki pa dela kot vaditelj v fitnesu in osebni stražar, pred preiskovalno sodnico Anjo Štrovs se je pohvalil, da je varoval tudi srbskega predsednika Borisa Tadića.

Mladenov si je našel dva pomočnika, Beograjčana Slavka Dimitrijevića, ki je našim organom pregona trenutno nedosegljiv, in nekega Nikolo, ki ga doslej še niso identificirali. Kolman jim je v Italiji, kjer naj bi dobili nazaj denar, zabičal, naj do Giana M. C. ne bodo nasilni, ker bi lahko vse pozaprli in obsodili na dolgoletne kazni, a trojica je očitno skovala prav takšen načrt, ki pa ga nazadnje ni izpeljala. Izolan se je namreč prestrašil in na skrivaj vrnil domov.

V bundi je imel gumb za paniko

Toda s tem se ni končalo. Ker naj bi Mladenovu in njegovima pomagačema ob uspešno izterjanem dolgu obljubil 400.000 evrov nagrade, so ga baje začeli izsiljevati, češ da je sam kriv za neizpeljani projekt. Od njega so menda zahtevali kar 560.000 evrov, ker da so imeli dodatne stroške. Kolman naj bi jim izplačal 305 tisočakov, ko pa je Mladenov iznenada zahteval še dodatnih 330.000 evrov, jih je novembra lani prijavil na koprski policiji. Kriminalisti so domnevne izsiljevalce začeli preiskovati s prikritimi ukrepi.

Mladenov zanje pač ni vedel, in 20. januarja letos nekaj po tretji popoldne naj bi skupaj z neznanim sostorilcem Kolmana, ki se je le malo pred tem zaposlil kot nepremičninski posrednik, ugrabil pred blokom na Južni cesti v Izoli. Strpal naj bi ga v porscheja cayenna ter odpeljala pod predor Dekani in na območje Kortine, kjer naj bi ga še pretepala, menda celo s kolom, ter zahtevala denar. Toda Kolman je imel v bundi gumb za paniko, prek katerega je alarmiral zasebnega detektiva, ta pa je poklical policijo.

Hotel se je le pogovoriti

Na koprskem sodišču je Mladenov, obtožen izsiljevanja, za kar je zagroženih do osem let zapora, in ugrabitve (do deset let), zanikal krivdo. V dolgem zagovoru je zatrjeval, da se je s Kolmanom, ki je njegove klice ignoriral, hotel le pogovoriti, ga je pa res prijel za bundo in tudi klofnil.

Mimogrede, po naših neuradnih podatkih preiskujejo tudi Dejana Kolmana in sicer zaradi pranja denarja, utaje davkov in ponarejanja listin v sostorilstvu, prisvojil naj bi si nič manj kot 1,600.000 evrov.

Komentarjev 2
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:38 17.avgust 2023.

    Vse te moške osebke na el. stol, plačam elektriko.

  • PaPajapopi 10:26 16.avgust 2023.

    Lopovska posla.