Slovenija > Črna kronika
1872 ogledov

Tragična obletnica: policista ustrelil najboljši prijatelj

PP Krško Dragana Stanković/Dnevnik Črna zastava na policijski postaji Krško
Pred natanko letom dni je v tragični nesreči na policijski postaji Krško umrl 25-letni Blaž Lesjak. Z objavo na facebook strani so se mu poklonili sodelavci z novomeške policijske uprave.

"Danes mineva leto dni od nepredstavljive tragične nesreče, v kateri je življenje izgubil naš sodelavec Blaž Lesjak. Bil je srčen mladenič z izjemno življenjsko energijo, predano in z veliko delovne vneme je opravljal poklic policista. V naravi našega dela je, da se dnevno soočamo z različnimi izzivi, nepredvidljivostjo, stresom in nevarnostjo pri opravljanju svojih nalog. Tragični dogodki nas vedno znova opozarjajo, kako krhko je življenje, kako pomembno je, da cenimo vsak trenutek in znamo biti drug drugemu v oporo," so zapisali na policijski upravi Novo mesto.

Blaž Lesjak | Avtor: Facebook/PU Novo mesto Blaž Lesjak Facebook/PU Novo mesto
In še: "Blažu so se danes z minuto molka poklonili njegovi sodelavke in sodelavci PP Krško. Odpravili so se na pokopališče v Vidmu pri Ptuju, kjer so v imenu vseh sodelavk in sodelavcev prižgali svečko in se srečali z njegovi najbližjimi. Blaž bo vedno del naše policijske družine in ob tej žalostni obletnici se mu s spoštovanjem in hvaležnostjo priklanjamo. Njegov pogum, predanost in želja po pomoči so v nas pustili neizbrisen pečat. Blaž, počivaj v miru."

Srečala sta se v garderobi

Na usodni lanski ponedeljek, okrog šestih zjutraj, sta se v garderobi policijske postaje Krško srečala najboljša prijatelja, oba s Štajerske, ki sta se tam po skupnem dveletnem usposabljanju na višji policijski šoli zaposlila vsega dobra dva meseca prej, 1. oktobra. Petindvajsetletni Lesjak se je po končani nočni izmeni odpravljal domov, 22-letni Celjan Aljaž Ograjenšek pa je začel z delom.

Med njunim preoblačenjem je odjeknil strel iz službene berette, krogla je zadela Lesjaka v prsni koš. Čeprav so takoj na pomoč priskočili drugi policisti in za njimi reševalci, je poškodbam podlegel že med prevozom v brežiško bolnišnico.

Strelec v hudem šoku

Blaž Lesjak | Avtor: Facebook/PU Novo mesto Facebook/PU Novo mesto
Hospitalizirali so tudi Ograjenška, ki je doživel hud šok. Ker je smrtno ranil kolega, ki so ga 10. decembra  v Vidmu pri Ptuju pokopali s policijskimi častmi, je specializirano državno tožilstvo zoper njega 18. aprila vložilo neposredno obtožnico zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Ograjenšek, njegov odvetnik Boris Kanduti in okrožni državni tožilec Primož Suknaič so sklenili sporazum o priznanju krivde, v skladu s katerim je bil obsojen na leto in sedem mesecev zapora, ki ga bo lahko odslužil z delom v splošno korist. Suknaič je poudaril, da Ograjenšek ni upošteval priročnika za ravnanje s službenim orožjem, pred začetkom službe pa tega tudi ne preveril z lovilcem izstrelkov. Tako ni vedel, da je en naboj v cevi: "Pištolo je s prstom na sprožilcu usmeril proti drugi osebi in sprožil ter jo zadel v prsi."

Na začetku poklicne in življenjske poti

Tožilec je za olajševalne okoliščine štel Ograjenškovo predhodno nekaznovanost,  mladost in poslediče, ki jih še vedno čuti po prijateljevi smrti, med oteževalne pa grobo kršenje pravil o rokovanju z orožjem in smrt druge osebe, ki je bila na začetku poklicne kariere in samostojnega življenja.

"Aljaž Ograjenšek je kaznivo dejanje iskreno priznal in obžaloval. Življenje je izgubil njegov najboljši prijatelj, kar ga je dodatno prizadelo. Nekaj časa je bil hospitaliziran, zdravi se še zdaj," je junija na okrožnem sodišču v Krškem povedal  odvetnik Kanduti. Pred sodnikom Gojmirjem Pešcem je vstal tudi Ograjenšek, ki je seveda izgubil službo policista: "Zelo mi je žal za to, kar se je zgodilo."