Slovenija > Črna kronika
16169 ogledov

Trije zdravniki obsojeni, namesto zapora pa ...

Lovše Bojan Žurnal24 Bojan Lovše
Trojica zasebnih zdravnikov je v šestih letih voznikom in kandidatom za voznika izdala nekaj manj kot 2000 nelegalnih zdravniških spričeval.

Na zatožni klopi koprskega okrožnega sodišča so se zaradi zlorabe položaja in ponarejanja listin znašli trije zdravniki, 73-letni, že upokojeni Bojan Lovše iz Maribora, 67-letna Ljubljančanka Marjana Grosek Pšeničnik in enako stari Tihomir Pešić iz Izole. Vsi s koncesijo naj bi od leta 2008 do 2014 voznikom in kandidatom za voznike izdali približno 1900 spričeval.

Tihomor Pešić | Avtor: D. M. Tihomor Pešić D. M.
Žigi na praznih obrazcih

Toda Lovše je imel pooblastila za zdravniške preglede in izdajo spričeval, oba soobtožena pa ne. Po obtožnici je v Izolo zgolj poslal svoj pečat in faksimile podpisa, v Ljubljano pa žig svoje ambulante na praznih obrazcih.

Pešić je priznal, da na vseh kartonih ni njihova pisava, ampak še dve različni in tretji podpis, tega na nekaterih niti ni bilo. Pojasnil je, da je bila kriva šlamparija in je pozabil podpisati, a pacienti da so bili res pregledani. Mimogrede: nekatere voznike, ki so jim odvzeli vozniško dovoljenje, je napotil na samoplačniške psihosocialne delavnice, ki jih je izvajal sam.

Klobčič se je začel odvijati, ko so nekaj voznikov na upravni enoti obvestili, da so spričevala neveljavna, čeprav so jih plačali, res nekaj ceneje, kot bi jih v pooblaščeni ustanovi, in so morali na pregled še enkrat. Drugi so se vozili s ponaredki v dobri veri, da je vse v redu.

Delali naj bi strokovno

Zdravniki so krivdo zavrnili, češ da so delali po črki zakona in strokovno. Zaslužek naj ne bi bil majhen, Pešić naj bi na račun s 1583 izdanimi spričevali zaslužil dobrih 44.000 evrov, Grosek Pšeničnikova z 989 spričevali 26 tisočakov, Lovše naj bi obogatel za nekaj manj kot 10.000 evrov.

V zaključni besedi je državna tožilka Vesna Medica za vse tri zahtevala zaporno kazen, ki pa naj bi jo lahko prestali z opravljanjem v splošno korist, stransko denarno kazen ter povračilo nedovoljeno pridobljenih sredstev.

Prvoobtoženi Lovše naj bi po njenem predlogu dobil dve leti aresta in 14.000 evrov denarne kazni, Pešić leto in deset mesecev zapora ter 8.000 evrov kazni, Grosek Pšeničnikova pa leto in šest mesecev rešetk in šest tisočakov kazni. Njihovi zagovorniki so se seveda zavzemali za oprostitev.

Pomagali bodo skupnosti

Sodnica Tatjana Pavlovec je danes razglasila sodbo. Lovše je bil obsojen na 1.460 ur dela v splošno korist in stransko kazen 10.000 evrov, vrniti mora štiri tisočake nedovoljeno pridobljenih sredstev. Pešić bo moral skupnosti pomagati 1030 ur, plačati 6.000 evrov kazni in vrniti dobrih 19.500 evrov. Grosek Pšeničnikova bo oddelala 970 ur, poravnala 4.000 evrov kazni in vrnila 26 tisočakov. Za rešetke torej ne gre nihče.

Komentarjev 9
  • bobubob 12:47 15.december 2023.

    Hrvatje so že davno iskali doktorje, ki so PRODAJALI kovid potrdila, taka in drugačna - in jim tudi sodili. Pri nas pa (u)lovijo le tiste, ki so dajali kovid potrdila zastonj. Izgleda, da je največji greh, ki ga v Sloveniji ...prikaži veči lahko doktor stori - da pomaga sočloveku. Ga takoj sprocesirajo, jih pomnim je kar nekaj. Če pa poleg plače jemlje še denar od zdravil, cepiv in še 'donacije' v raznih oblikah, je pa 'dvaplus' odgovoren! Skratka, naš! Tile 'obsojeni' so bili očitno samo preočitni....

  • sandi76 09:20 15.december 2023.

    Zopet diskriminacija na polno !! Se še spomnimo tistega na tehničnih pregledih , ki je pokasiral par stotakov , ker je spustil nekaj avtov skozi tehničnega ? Model je baje sedel za par stotakov. Tu pa se gre za par ...prikaži večar deset tisočakov in skoraj dva tisoč nezakonito izdanih papirjev !! In taki bodo šli skozi s pogojno kaznijo in dobrodelnim delom ??? Kriminal !!!

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 05:42 15.december 2023.

    Lovite kurje tatove v belem, prevare in ropa pri Covidu pa ne upate niti omeniti...