Slovenija > Črna kronika
22803 ogledov

Ubil mamo, dva psa in mački ter sebe

Nasilje Profimedia Fotografija je simbolična.
Tudi letos se je večina umorov in ubojev zgodila v družinskem krogu.

Policisti so v poslavljajočem se letu zaradi najhujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo po podatkih generalne policijske uprave podali 23 kazenskih ovadb: štiri za uboj, 12 za poskus uboja, šest za umor in eno za poskus umora. Za še en uboj na območju policijske uprave (PU) Koper in en umor na območju PU Maribor kazenske ovadbe niso vložili, ker si je osumljenec sodil sam. Nasilne smrti je tako umrlo 12 ljudi in dva domnevna storilca.

Damir Softić | Avtor: Damir Softić
Najhuje v Ljubljani

Tovrstnih kriminalnih dejanj je bilo največ v prestolnici: na PU Ljubljana so zabeležili tri uboje, en umor in štiri poskuse uboja. Po en umor se je zgodil še na področjih policijskih uprav Maribor, kjer so obravnavali tudi uboj, Celje, Murska Sobota, Kranj in Novo mesto. Število smrtnih žrtev je primerljivo z letom 2022, ko so jih našteli 11.

Za Slovenijo je že dolga leta, kar desetletja, značilno prelivanje krvi v družinskem krogu. In nič drugače se ni začelo letos. Desetega januarja sta kar dva sinova dvignila roko nad svojo mater.

Ni se javljala na telefon

Metliški policisti so se po klicu zaskrbljenih občanov, češ da se jim 61-letna znanka ne javlja na telefon, odpravili v vasico Radovica. Pričakal jih je grozljiv prizor: v hiši so našli žensko truplo, izkazalo se je, da pogrešano Štefanijo, v garaži pa obešenega njenega 38-letnega sina Slavka. Preiskava je pokazala, da jo je pokončal z nožem in se po poročanju kronistov na družabnih omrežjih poslovil z objavo pesmi Nietov Lep dan za smrt. Še prej je pobil dva psa in dve mački. Motiv za zločin ni znan, je pa Slavko na instagramu poročal o svojem boju z odvisnostjo od drog, bil je tudi že hosiptaliziran na psihiatrični kliniki.

Mamo pokončal mladoletnik

Lazar Terentić | Avtor: Večer Lazar Terentić Večer

Podobna tragedija se je istočasno pripetila na drugem koncu države, v Škofji Loki. Mater je, prav tako z nožem, umoril 17-letnik, o tem obvestil druge družinske člane in se predal policistom. Ker je šlo za mladoletnika, so bili preiskovalci toliko bolj skopi z informacijami in tudi v tem primeru motiv ni jasen. Povsem običajni najstnik naj bi bil navdušen nad športom, čeprav je v času pred zločinom menda manj obiskoval treninge rokometa.

Tudi decembra smo poročali o nasilni smrti ženske, po kateri so kočevski policisti aretirali njenega sina. Štiridesetletni brezposelnež naj bi bil odvisnik od drog, denar pa naj bi izsiljeval od matere. Ko je 67-letnica konec novembra prejela pokojnino, naj bi se zaradi njegovih vnovičnih zahtev po finančni injekciji spet sprla, le da se je fizični obračun tokrat zanjo končal tragično. Preden so jo našli, naj bi v blokovskem stanovanju ležala mrtva že vsaj dva dni.

Ustrelil sestro

Družinski tragediji sta se zgodili tudi julija v ljubljanskih Mostah, kjer je mladoletnik, menda se je spopadal s psihičnimi težavami, usodno zabodel očeta, in oktobra v Hočah. Tam je 65-letni Jože večkrat ustrelil dve leti mlajšo sestro Mileno, s katero sta živela v isti hiši, vendar vsak v svojem gospodinjstvu. Po dejanju si je sodil sam.

Psihične težave naj bi botrovale tudi februarskemu umoru v Murski Soboti, zaradi katerega sodijo 49-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine Damirju Softiću. Šestindvajsetletnega soseda Marsela Habjaniča, s katerim se nista poznala oziroma le bežno pozdravljala na stopnišču, naj bi zabodel kar 40-krat. O njegovi morebitni neprištevnosti še ni končne odločitve, zelo verjetno pa mu bo odrejeno obvezno psihiatrično zdravljenje. Po poročanju Slovenskih novic naj bi trpel za posttravmatskim sindromom, posledico vojne v njegovi domovini.

Neprištevnost skuša dokazati tudi komaj 20-letni Lazar Terentić, rojen v Kosovski Mitrovici, vendar državljan Slovenije, ki mu sodijo zaradi uboja sedem let starejše srbske partnerice Emilije M., s katero sta bila skupaj šele šest mesecev. V noči na 26. maj sta se v njegovi garsonjeri hudo sprla, on naj bi jo pretepel in zadavil. Potem ko je ob njenem truplu prespal dve noči, so ga prijeli.

Razstrelil se je z granato

Vendarle pa se niso vsi uboji in umori zgodili med družinskimi člani ali zunajzakonskimi partnerji, motivi so bili tudi materialni. Letos je najbolj odmevall strelski pohod v ljubljanskih Fužinah, po katerem so mrliška vozila odpeljala tri trupla.

Streljanje v lokalu Sombrero | Avtor: D. M. V Fužinah so umrli trije ljudje. D. M.

Storilec je bil 48-letni Dušan Vulić, poveličevalec srbske nacionalistične ideologije, tudi Ratka Mladića, ki naj bi se, sam odvisnik, preživljal predvsem s preprodajo drog in tablet. V zastavljalnici Roberta Vučka in Rajka Črnaka, starih 57 in 58 let, naj bi zastavil zlatnino, ko jo je hotel spet odkupiti, pa naj bi zahtevala več denarja. Po Vulićevo očitno preveč. Na sestanku v lokalu Sombrero niso našli skupnega jezika in Vučka ter Črnaka so pokosile krogle iz avtomatske pištole. Vulić je pobegnil v avtu, a so ga našli nedaleč stran: najprej se je ustrelil, nato pa raznesel z ročno granato.

Mafijska likvidacija

Najbolj mafijski letošnji umor je bila likvidacija 34-letnega Igorja Mančića na ljubljanskem Viču. V petek, 20. januarja, je 34-letnik k bivši ženi pripeljal hčerko. Ko je še sedel za volanom mercedesa, je pristopil zamaskirani neznanec, ga večkrat ustrelil in pobegnil. Sledi naj bi vodile k slovenski celici Kavaškega klana, saj naj bi bil Mančić vpleten v krajo njihovega kokaina oktobra 2019 iz hiše na Okroglem pri Naklem. Sojenju domnevni kriminalni združbi sicer še ni videti konca.

Komentarjev 1
  • Kmodri_ 19:42 31.december 2023.

    Saj bodo prišleki, ki so doktorji uvedli šeriatsko pravo!