Slovenija > Črna kronika
8363 ogledov

Nenavadne tatvine v parku Tivoli

Tivoli Sprehajalka
Tatu bakrenih pokrovov na lučeh v ljubljanskem parku Tivoli še niso odkrili.

Zlasti na podeželju so pogosta tarča tatov žlebovi iz bakra, saj tega lahko dobro prodajo. Že lani pa so se nepridipravi spravili nad svetilke v priljubljenem sprehajališču sredi Ljubljane. "S problemom odtujevanja bakrenih pokrovov v parku Tivoli se srečujemo že od lanskega poletja; postopoma je bilo odtujenih približno 70 pokrovov s tamkajšnjih svetilk," so nam sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL).

Tivoli | Avtor: Sprehajalka Sprehajalka
Seveda so o okrajah obvestili policijo, ki je bila delno uspešna. Po besedah Aleksandre Golec z ljubljanske policijske uprave (PU) so obravnavali tri tatvine in v dveh primerih podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, enega osumljenca pa so decembra izsledili: "Zoper njega smo podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo v Ljubljani."

Lestev pustil ob drogu

Toda tatinski podvigi se s tem niso končali, nasprotno, prejšnji vikend so se še stopnjevali. Sprehajalka je tako prejšnjo soboto pri čolnarni opazila lestev, prislonjeno ob svetilko. "Lestev nedvomno ni v lasti podjetja JRL, ker bi jo to končanju del odpeljalo. Ali je nekdo nekoga v noči na soboto pregnal pri delu ali je pa pripravljena za akcijo v deževnih dneh - lahko že danes, da poberejo še ostale pokrove ki so bakreni," nam je pisala in nagovorila policiste: "Zato predlagam in apeliram, da že danes, takoj ko pade mrak ali prej, začnete z operativnim delom na terenu za izsleditev storilcev. Vendar ne na način, da v parku parkirate službena vozila ali pa vozila za prevoz konjev, ker bo preveč očitno in jih boste samo odgnali."

V omenjeni noči je izginilo nič manj kot sto bakrenih pokrovov! "Odtujili so jih na celotnem območju Tivolija od čolnarne do bazena, vključno s sprehajalnimi potmi. Izdelavo novih pokrovov smo že naročili in jih bomo namestili. Škodo ocenjujemo na okoli 13.000 evrov," so pojasnili na MOL. Spet so kajpak poklicali policijo: "Ta je pogledala posnetek kamer JP LPT na Jakopičevem sprehajališču, na katerih se vidi človeka z lestvijo, vendar oseba ni prepoznavna. Drugod v parku kamer ni."

Na PU Ljubljana o zadnji kraji še zbirajo obvestila, Tivoli pa preventivno ves čas obiskujejo policisti in kriminalisti.

Komentarjev 17
  • pravičnik77 20:36 18.februar 2024.

    naj dajo plastične pokrove in je problem rešen, kot so rešeni plastični žlebovi na podeželju.. tako pač je

  • Kmodri_ 20:17 18.februar 2024.

    Bakrenoljubci na delu...

  • atamama 18:48 18.februar 2024.

    Ja, ko me je ustavila patrulja zaradi slačenja jopice, pa sem bil že slečen v času ustavitve, so mi rekli, da imajo svojega informatorja, ki gleda prekrške, telefoniranje... in sporoča. V redu, plačal sem kazen. Ampak ne razumem tukaj nečesa. ...prikaži več Kako da Policija ne ubere enake taktike v kaznivih dejanjih? Zakaj nimajo ''svojih oči'' v večernih urah po takih krajih, pa med bloki? Mali tatovi, grafitarji, .... vedo, da se služba konča ob 15:00, potem pa samo dežurne patrulje,redke, in v veselje koga?