Slovenija > Črna kronika
456 ogledov

Znane okoliščine nesreče, v kateri je umrl 55-letni moški

raftanje na Soči Profimedia
V hudi nesreči, ki se je v torek zgodila med raftanjem na Soči, je umrl 55-letni državljan ZDA.

V torek se je 16 tujih državljanov okoli 10.30 pod vodstvom dveh vodičev lokalnega ponudnika z dvema gumenjakoma za rafting spustilo po reki Soči od vstopne točke Boka na Bovškem proti izstopni točki Trnovo 1, ki se nahaja pod naseljem Trnovo ob Soči.

Med plovbo po reki Soči v dolžini približno desetih kilometrov je prvi gumenjak z osmimi osebami in vodnikom približno na polovici poti zaradi visokega vodostaja zapeljal izven idealne linije rečnega toka in nasedel na skalo na desnem bregu. Pri tem so s prvega čolna v vodo padle štiri osebe in jih je vodni tok odnesel nizvodno.

Vodniku drugega čolna je nato iz reke Soče uspelo rešiti tri tuje državljane, med njimi tudi obnemoglega 55-letnega državljana ZDA. Četrtemu udeležencu iz prvega čolna se je po padcu uspelo rešiti iz vode do bližnjega brega, nato pa se je odpravil peš do izstopnega mesta Trnovo 1.

Trčili v brežino in se prevrnili

V nadaljevanju je drugi čoln, na katerem se je poleg vodiča nahajalo enajst oseb, zaneslo v levo izven idealne smeri rečnega toka, kjer je čoln s prednjim delom trčil v skalnato brežino in se prevrnil, pri tem pa so vsi udeleženci raftanja padli v reko. Omenjenemu vodiču in desetim udeležencem se je uspelo rešiti iz Soče na bližnji breg, medtem ko je tok reke 55-letnega državljana ZDA odnesel.

reka Soča pri Kobaridu | Avtor: Profimedia Profimedia

Kasneje so ga negibnega opazili pod mostom, ki se nahaja ob izstopnem mestu Trnovo 1, in ga približno 300 metrov nižje od omenjenega mostu potegnili iz reke. Začeli so ga oživljati vse do prihoda reševalcev, ki so nadaljevali oživljanje, vendar je ponesrečenec kljub nudeni prvi pomoči na kraju umrl.

Zdravnik je na kraju potrdil njegovo smrt in odredil sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti. Prav tako sta bila lažje poškodovana dva državljana ZDA iz drugega čolna, so danes pojasnili na policiji.

Kasneje je do izstopnega mesta Trnovo 1 prispel še prvi čoln, na katerem so ostali štirje udeleženci, z brega Soče pa so pobrali še nekaj ponesrečenih udeležencev iz drugega čolna ter jih varno prepeljali do izstopnega mesta v Trnovem ob Soči.

Poleg policistov in kriminalistov so bili na kraju nesreče tudi gorski reševalci iz Tolmina, kobariški gasilci in reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Tolmin. O dogodku so obvestili okrožno državno tožilstvo in preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Novi Gorici ter druge pristojne inšpekcijske službe. Policija nadaljuje dodatno zbiranje obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine tragičnega dogodka, so še sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.