Slovenija
28 ogledov

Črnogorci odlikovali Kučana

Milan Kučan Saša Despot
Črna gora je bivšemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu podelila odlikovanje red črnogorske zastave prve stopnje, so danes sporočili iz urada črnogorskega predsednika Filipa Vujanovića.

Črnogorski predsednik bo odlikovanje Kučanu izročil v četrtek v narodni knjižnici Đurđe Crnojević na Cetinju.

Kučan je odlikovanje prejel, ker je narodni knjižnici Črne gore podaril izvod Iconoteche Valvasoriane, faksimila zbirke 7752 grafik, ki jih je zbral Janez Vajkard Valvasor (1641-1693).

Zbirka v 17 zvezkih obsega grafike in risbe različnih formatov, ki vključujejo Albrechta Dürerja, Lucasa Cranacha in Jaquesa Callota ter druge znane in neznane mojstre nemških, avstrijskih, nizozemskih, flamskih, francoskih, italijanskih, angleških in kranjskih mojstrov 16. in 17. stoletja.

Valvasor je zbirko, ki jo je nakupil na štirinajstletnih potovanjih po Evropi, nalepil v zvezke velikega formata, vezane v usnje. Njen izvirnik je v Biblioteki Metropolitani zagrebške nadškofije.

Komentarjev 5
  • mzynfo 21:21 03.december 2014.

    J.bi odlikovanje. Da bi ga pa v zahvalo k sebi vzeli v ČG, to pa ne !!!

  • Ferluci 20:53 03.december 2014.

    In s čigavim denarjem je to nabavil, nato pa podaril črnogorcem? S svojim prav gotovo ne! Marsikomu TUDI 30 TISOČ EVROV veliko pomeni in jih ne podarja v tri krasne. Razumi, kdor more!

  • Avatar roksa
    roksa 19:10 03.december 2014.

    Tebi je dragec ja, ti si njihov!!!!!!!!!!!!!!!