Slovenija
33 ogledov

Danes se je začela splošna matura

Dva dni pred sprejemom je bila zlata maturantka obveščena, da so na sprejem pova Žurnal24 main
Dijaki so pisali maturitetni esej iz maternega jezika, osnovnošolci pa nacionalno preverjanje znanja iz matematike.

Spomladanski rok splošne mature se je začel s pisanjem eseja iz maternega jezika. Pisalo ga je 8.037 dijakov na 85 gimnazijah po Sloveniji. Možgane so napeli tudi osnovnošolci 6. in 9. razredov, ki so pisalo nacionalno preverjanje znanja iz matematike (znanje maternega jezika bodo preverjali pojutrišnjem, tretjega predmeta pa 12. maja).

Letos prvič obvezno za šestošolce

Prejšnja leta so učenci 6. razredov osnovne šole svoje znanje osnovnih predmetov preverjali prostovoljno, letos pa so testi prvič obvezni.

Kako dobro razumete Hamleta?

Maturitetni esej iz maternega jezika (slovenščine, madžarščine ali italijanščine) se v letošnjem šolskem letu navezuje na temo človeka v svetu, dijaki pa naj bi prebrali in proučili leposlovna dela Hamlet Williama Shakespeara, Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja, Fiziki Fridericha Dürrenmatta in Veliki briljantni valček Draga Jančarja.

Nadaljevanje konec maja

Spomladanski rok maturitetnega preverjanja znanja se nadaljuje konec maja in v začetku junija, ko dijake čakajo drugi del mature iz maternega jezika in pisni preizkusi iz matematike, tujega jezika in dveh izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti predvidoma pridejo na vrsto med 15. in 23. junijem.

Rezultati za osnovnošolce junija, za dijake julija

Z uspehom na nacionalnem preverjanju znanja bodo učenci 9. razredov seznanjeni 2. junija, učenci 6. razredov pa 9. junija. Dijakom bodo rezultate spomladanskega roka mature sporočili 14. julija, ko bodo objavljeni tudi na spletu.

Spodbudna statistika

Slovenski dijaki se na maturitetnem preverjanju znanja po navadi dobro izkažejo, saj podatki kažejo, da je splošno maturo na spomladanskem roku v prejšnjih letih uspešno opravilo od 84 do 87 odstotkov prijavljenih kandidatov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.