Slovenija
2840 ogledov

Dobil odškodnino, zdaj jo mora precejšen del vrniti

Medved
Dobil je 253 tisoč evrov odškodnine in 910 evrov mesečne rente.

Ljubljansko višje sodišče je potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da mora Peter Zalar, ki je zaradi napada medvedke pred devetimi leti postal tetraplegik, vrniti del prisojene odškodnine. Vrhovno sodišče je namreč oklestilo odškodnino, ki so jo Zalarju že izplačali, poroča današnje Delo.

navodila Vizita za živali Kako ravnati, ko srečamo medveda

Višje sodišče je leta 2013 potrdilo prvostopenjsko sodbo, po kateri je Petru Zalarju s Hruškarij pri Cerknici zaradi posledic napada medvedke pred devetimi leti pripadlo 253.000 evrov odškodnine in 910 evrov mesečne rente. Kmetijsko ministrstvo je odškodnino že izplačalo, a je država kasneje na vrhovno sodišče vložila zahtevo za revizijo.

Znižali oboje

Vrhovni sodniki so znižali odškodnino in rento. Ocenili so, da bi kot lovec moral biti bolj previden, zaradi česar je njegovo ravnanje kot soprispevek namesto na 30 ocenilo na 50 odstotkov. Vrhovno sodišče je v skladu s tem stališčem posledično znižalo prisojeno odškodnino in rento, tako da odškodnina znaša 180.939 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi, mesečna renta pa 670 evrov, kar pomeni, da mora Zalar vrniti del izplačane odškodnine.

Rjavi medved Slovenija Medvedka z mladičema na Šmarni gori

Državno pravobranilstvo je Zalarja pozvalo k vračilu razlike, a neuspešno, zato je vračilo 135.427 evrov pravnomočno izterjalo s tožbo v posebnem postopku. Sodišče je v pravnomočni sodbi zavzelo stališče, da je država upravičena zahtevati neupravičeno izplačane odškodnine in da toženi pri porabi izplačane odškodnine po prejetem obvestilu o vloženi reviziji ni bil v dobri veri oz. ni bil pošten.

Kako bodo izterjali?

Kot so za Delo povedali na pravobranilstvu, toženec obveznosti po pravnomočni sodbi še ni poravnaval, so ga pa k temu že pozvali.

Iz Loške doline Vizita za živali Medvedu pripeljali vodo, poglejte kaj se je zgodilo

Medvedka je Zalarja napadla marca 2007, ko je skupaj z očetom in prijateljico odšel na sprehod v gozd, da bi našli primeren teren za postavitev solnice za divjad in kakšno rogovje, ki v tem času odpada jelenom. Ker je država kot imetnica odgovorna za medvede in škodo, ki jo povzročijo, je Zalar proti njej vložil tožbo za 412.000 evrov in zahteval tudi 1450 evrov mesečne rente.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • brencl 09:16 24.september 2017.

    Žurnalček, ne budali! Državo na žalost oblikuje in upravlja "v imenu naroda in za narodov blagor" skupek politikantov in birokratov. Parlament sicer "izbiramo in volimo " vsi. Žal pa se izbor vrši v ozkih in zaprtih politikantskih krogih. Tudi volitve ...prikaži več največkrat z manj kot polovično udeležbo, kjer prevlada večina udeležencev so farsa. Udeležba bi morala biti dvotretjinska! Volivci žal nimamo nobenih pravic, tudo pravice odpoklica parlamentarnega, ministrskega ali predsednškega škodljivca..

  • Avatar praufo
    praufo 13:24 23.september 2017.

    v tej državi je večni problem odgovornost in nikakor nam ne gre v glavo, da sta na vsaki pogodbi dva podpisa, kar pomeni, da gre vedno za odnos vsaj dveh subjektov ... ko gre za banke, so krivi tisti, ki ...prikaži več niso vrnili keša, medtem ko nihče od bankirjev za nič ne odgovarja, čeprav so se podpisali ... v tem primeru, nekdo je ododbril tako odškodnino, torej naj nosi svoj del odgovornosti, če smo pošteni, ... predlagam pa da se sodišče ukvarja z bolj resnimi zadevami, ki jih ne manjka v tej državi

  • Žurnalček 10:48 23.september 2017.

    Država si ti sam in še 1 999 999 državljanov ,zato pazi kako jih imenuješ. Lopov si ti sam , mene ne omenjaj !