Slovenija
202 ogledov

Država je vanj vložila šest milijonov, a bo kmalu neuporaben

Kabli Shutterstock
Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko (SVRK) je ljubljanskemu podjetju Ipmit za razvoj informacijskega sistema ISARR, ki ga uporabljajo za nadzorovanje črpanja evropskih sredstev, od leta 2001 plačalo prek 5,7 milijona evrov. A ta v novi finančni perspektivi kljub milijonom, ki jih je država zapravila zanj, kot kaže ni uporaben.

"Prenova obstoječega sistema bi stala več kot izgradnja novega," odločitev za iskanje novega izvajalca pojasnjujejo na SVRK. 

Informacijski sistem ISARR je namenjen spremljanju, izvajanju in poročanju o izvajanju različnih razvojnih programov, postopno pa se je dograjeval od leta 2001 dalje, še poudarjajo in dodajajo, da je bilo v tem času za njegovo izgradnjo in vzdrževanje porabljenih 5.714.700 evrov. 

Da je sistem ISARR kljub visokim stroškom neučinkovit in nezanesljiv ter da je prav tu treba iskati glavne razloge za težave pri izvajanju kohezijskih politik in črpanju evropskih sredstev, je večkrat ocenilo tudi Računsko sodišče. 

ISARR ni prilagojen delovanju v novi finančni perspektivi

Server | Avtor: EPA EPA
Nov informacijski sistem bo omogočal vse funkcionalnosti, ki jih Bruselj zahteva v okviru nove finančne perspektive (2014-2020), obstoječi sistem pa se bo uporabljal le še za zaključevanje obveznosti iz stare finančne perspektive, pravijo na SVRK. 

Menjavo sistema država utemeljuje tudi z dejstvom, da se mora prilagoditi celotni vladni informacijski infrastrukturi. "Ker komplementarnih operacij, ki jih predvideva uvedba takšnega e-poslovanja, obstoječi sistem ne podpira, je SVRK pristopila k pripravi oziroma razvoju novega informacijskega sistema," pravijo. 

Kolikšna bo cena novega sistema na SVRK ne želijo napovedovati. Poudarjajo, da ocenjene vrednosti naročila niso objavili, saj želijo, da ponudniki sami oblikujejo ceno in vrednost ponudbe.

Komentarjev 10
  • Peric Mitja 20:45 25.februar 2015.

    nas dejansko vodijo sami laiki?!? kateri potrbujejo svetovalca za brisanje riti?!?kako je to mogoče, torej človek kateri je končal neko visoko šolo in dejansko razen tega kar so mu tam povedali ne zna ničesar in z leti je tudi ...prikaži več to pozabil, to je za nas najboljši politik.Dejmo takemu mesto, ker ta bo sigurno znal razpolagati z javnimi sredstvi.Torej kako naša vlada naročuje stvari, pa naj bo to policijski patruljni čoln, vojaška ladja, oklepniki ali informacijski sistem, karkoli naročijo, je vedno tako kot da bi jaz nekomu prodal en avto, za katerega bi bilo potrebno vsak mesec delati pšooblaščene servise v skorajšnji vrednosti avtomobila, po 1 letu bi zahteval za njega še polovično kupnino, po letu in pol bi rekel, da je že opravil svoje in ga je potrebno zamenjati...kako so javni razpisi narejeni, kaj vsebujejo, torej menda se da nekje pozanimati, katere sisteme priporočajo ostale države, ampak ne, tukaj gledamo tako:aha 10 mio € za en sistem očitno zelo p

  • bfilipe 15:43 25.februar 2015.

    ko se menja vlada je vsak inf. sistem neuporaben in roko na srce ISARR pa je res totalno za kur.. softver ni pa ipmit edina pijavkahttp://supervizor.kpk-rs.si/podj/20453957/

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:33 25.februar 2015.

    dnarja za socialno državo ni ampak za korupcijo se ga pa vedno najde. a ni to čudno?