Slovenija
21 ogledov

Država ju ne bo preganjala

Harij Furlan (Foto: Finance) Žurnal24 main
Neupravičeno. Bivši šef elitne policijske enote odnesel 17 tisoč evrov, potem pa zamenjal službo.

Nekdanjemu šefu policijskega Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Hariju Furlanu in njegovemu tedanjemu pomočniku Robertu Črepinku ne bo treba vrniti dodatkov k plači, čeprav je nedavni nadzor ministrstva za notranje zadeve (MNZ) pokazal, da do teh nagrad vendarle nista bila povsem upravičena.

Nista na terenu

"Dodatki za pripravljenost so se jima leta 2011 izplačevali, čeprav glede na dosedanjo notranjo organizacijo dela praviloma ne izvajata neposrednih operativnih aktivnosti, ki jih izvajajo preiskovalci," ugotavljajo na MNZ.

Minister dal navodila

Furlanu je tako država od začetka leta 2010 do septembra 2011 izplačala dobrih 17 tisoč evrov bruto plačnega dodatka za čas, ko naj bi v pripravljenosti čakal na morebitno vrnitev v službo v prostem času. Črepinko naj bi za takšno pripravljenost v istem obdobju dobil skoraj 12 tisoč evrov bruto.

Minister Vinko Gorenak je med drugim tudi zato sredi lanskega leta policiji odredil, komu od zaposlenih in v katerih primerih se lahko odreja nadurno delo in delo v pripravljenosti ter kako naj se to delo plačuje. A Furlan takrat že nekaj mesecev ni bil več zaposlen na NPU, saj od začetka februarja lani vodi specializirano državno tožilstvo (SDT). Prav to tožilstvo pa mora voditi tudi postopke in preganjati zaposlene v policiji. A posebni oddelek na SDT, ki je pristojen za obravnavo kaznivih dejanj policistov, še ni prejel poročila z MNZ o nadzoru na NPU. Zato še ni jasno, ali bodo tožilci zaradi domnevno neupravičene odobritve dodatkov k plači samemu sebi in nekdanjemu pomočniku začeli preiskovati svojega sedanjega šefa Furlana.

Komentarjev 3
  • dragec 06:14 18.marec 2013.

    Pravna država, si rekel. ?????

  • albert 21:55 17.marec 2013.

    Pravna država KAJ PA JE TO MRKI?

  • mrki 17:00 17.marec 2013.

    BRAVO - PRAVNA država , če si levi se ti ne zgodi NIČ!!