Slovenija
10572 ogledov

Kongres SD: V drugem krogu Han in Brglez

1/3
S. H. H.
V prvem krogu nihče od predsedniških kandidatov ni dobil večine glasov, v drugi krog gresta Milan Brglez in Matjaž Han. Odločanje o novem predsedniku SD traja že več kot 12 ur.

"Stranka je na prelomnici ali bomo zopet postali vodilna sila ali spet na vsakih volitvah tuhtali, ali bomo preživeli. To je ključna dilema," je v predstavitvi pred glasovanjem o novem predsedniku stranke, ki naj bi SD izvlekel iz krize, dejal kandidat za predsednika SD Milan Brglez. Brglez se je uvrstil v drugi krog volitev, za Hanom je zaostal za 11 glasov. Za Matjaža Hana je glasovalo 115 delegatov, za Milana Brgleza 104. Za tretjeuvrščenega Janija Prednika je dalo glas 96 in za Tadeja Beočanina 69 delegatov. 

"Izid je zelo nepredvidljiv!"

Delegate zdaj čaka drugi krog glasovanja. "Izid je zelo nepredvidljiv," glede tega, kako se bodo med favoritoma porazdelili glasovi pravi Prednik. Razlika med prvimi in drugim kandidatom je zgolj 11 glasov, veliko vprašanje pa je, h komu od vodilnih dveh bodo šli v drugem krogu glasovi Prednika in Beočanina. Prednik je že napovedal, da bo v drugem krogu podprl Brgleza, zato je pričakovati, da bo večina glasov za Prednika zdaj šla k Brglezu, prav tako pa naj bi Brglez, ki je vidno dobro razpoložen, dobil del glasov Beočanina. 

Preberite še: Huda kritika na račun ključnega kandidata

"Glas kapitala naj ne bo vodilni glas v stranki!"

Brglez se zavzema, da glas kapitala ne bi bil vodilni glas v stranki. Brglez pri tem ni bil neposreden, se pa je danes kot vodja kapitalističnega lobija v stranki omenjal njegov protikandidat Matjaž Han. 

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Svoboda je lepo ime, ki so si ga nadeli!"

Brglez je Hanu čestital za uspešno vodenje ministrstva za gospodarstvo, spomnil pa je tudi na vlogo sindikatov, ki so večkrat preslišani. Brglez je nekajkrat poudaril, da mora vodilo stranke ostati socialdemokracija. "Ne morem pristajati na neoliberalna govoričenja, ko tisti, ki delajo pošteno, na koncu ne morejo preživeti," pravi Brglez, ki je okrcal tudi delovanje koalicije. "O ko koalicijskih partnerjih, lepo ime je Svoboda, a treba je povedati, da je enakost in solidarnost pogoj za svobodo!"

"Skupaj z drugimi, zlasti z Levico, lahko nastavljamo socialdemokratske nastavke, a moramo se spremeniti tudi sami, se notranje demokratizirati," pravi Brglez, ki se zavzema tudi za spremembe statuta SD, ko bi za ključne odločitve, kot so volitve predsednika in odločanje o tem, ali naj stranka ostane v koaliciji ali ne, odločalo celotno članstvo ne več delegati. Brglez tudi zagotavlja, da menjav v ministrski ekipi SD, če bo izvoljen za predsednika, ne bo.  

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Han: "Nisem užaljen!"

"Nisem vedel, da sem glavni problem stranke jaz, ne pa dva milijona pufa," je svojo predstavitev pred delegati začel gospodarski minister Matjaž Han. Delegati so na zaprtem delu razprave ugotavljali, da dolg stranke znaša okoli 1,8 milijona evrov. 

Čeprav mu statut omogoča vložitev kandidature na kongresu, je bil Han zaradi tega danes deležen številnih kritik. "Ne glede na kritike sem pripravljen biti predsednik vseh, nisem užaljen, nisem žalosten, v stranki je preveč dobrih in poštenih ljudi," pravi Han. "Deloval bi proti sebi, če se ne bi spustil v bitko, pripravljen sem svojo energijo, svoj čas usmeriti v dobrobit stranke, da si povrnemo verodostojnost," pravi Han. Zavrnil je očitke, da predvolilne kampanje ni vodil na terenu. "Kot minister sem na terenu vsak dan, kjerkoli sem, se  srečam z našim članstvom. Jaz se kampanje ne grem mesec pred volitvami, ampak dan po volitvah."

"Čez pet let bo vlado vodila SD!"

Prepričan je, da prihaja čas velikih sprememb. "Čas je, da SD postane vodilna stranka na levi sredini in vodi vlado čez pet let," napoveduje Han, ki je v politiki že 20 let, za predsednika stranke kandidira prvič. 

Han se je odzval tudi na napovedi nekaterih analitikov, da bi se z njegovo izvolitvijo za predsednika stranke, odprla pot h koaliciji SDS, NSi in SD.

"SD vidim absolutno v levosredinskih vladah, le obrnjeno, da je SD vodilna stranka in verjamem, da lahko to naredimo v petih letih," je ponovil. 

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prednik:  "Če kdaj, moramo danes samozavestneje dvigniti glas!"

Jani Prednik, vodja poslanske skupine, ki je iz drugega kroga izpadel, je ocenil, da je Han del tiste strukture, ki je stranko pripeljala v sedanje stanje. 

"Podporniki se sprašujejo, zakaj bi nam dali glas, če smo brezbarvni in rezervno kolo koalicije," je v predstavitvi dejal Prednik. "Če kdaj, moramo danes samozavestneje dvigniti glas," je poudaril. Meni, da sta dve leti, kolikor je še do volitev, dovolj za uveljavitev socialdemokratskih politik. "Kot predsednik stranke ne bom vodil iz Ljubljane, ampak s terena," napoveduje Prednik. 

Tadej Beočanin, župan Ajdovščine je za Prednikom zaostal za 27 glasov.

V prvem krogu so bili izvoljeni podpredsedniki in podpredsednice SD. Na rezultate še čakamo. Za novo glavno tajnico je izvoljena Živa Živković, vodja kabineta pravosodne ministrice.

sergeja.hadner@styria-media.si

 

 

Komentarjev 12
  • slopubec 06:58 14.april 2024.

    Ni normalno ,da ima stranka toliko pufa. Morali bi iti v stečaj.

  • alojz73 23:10 13.april 2024.

    Naj jih Golob skensla in gre z Janšo v koalicijo.Slovenci rabimo avtokrate.

  • Avatar @narhist
    @narhist 22:27 13.april 2024.

    Primerljivo s konklavami v sikstinski kapeli, le da dosti bolj dramatično in usodno za svet.