Slovenija
3269 ogledov

Golobu bo očitno uspelo zapreti vsaj eno fronto

Robert Golob Epa
Predsednik vlade Robert Golob in ministrica za pravosodje sta se s pravosodnimi funkcionarji dogovorila o korakih za uresničitev odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah.

Način uresničitve odločbe Ustavnega sodišča bo v prvem koraku potekala skozi poseben interventni zakon in znotraj obstoječega plačnega sistema. Predstavljena so bila izhodišča zakona, osnutek pa bodo predstavniki slovenskega pravosodja prejeli predvidoma v roku 14 dni, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. 

primopredaja na ministrstvu za pravosodje Andreja Katić Dominika Švarc Pipan | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je interventni zakon glede urejanja plač zaposlenih v pravosodju napovedala že ob v državnem zboru, ko se je v začetku marca predstavila kot nova pravosodna ministrica. Takrat je tudi izrazila upanje, da bosta vlada in državni zbor interventni zakon sprejela še v prvi polovici leta, saj gre za samostojno vejo oblasti. 

Sodišče, Okrožno in okrajno sodišče v Kranju | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Ustavno sodišče, ki je plače sodnikov primerjalo s plačami poslancev, je ugotovilo, da so plače sodnikov prenizke. Šestmesečni rok, ki ga je določilo ustavno sodišče za ureditev tega nesorazmerja, se je iztekel 3. januarja. Vlada Roberta Goloba je sicer pred dobrom letom sodnikom že obljubila 600 evrov dodatka mesečno, nato pa so ugotovili, da bi bilo izplačilo dodatka neustavno in so zakon umaknili.  

Sodniki k uresničitvi ustavne odločbe pozivajo na opozorilnih protestih. Pridružili so se jim tožilci, ki so zaradi neuresničene odločbe nazadnje za en dan stavkali 14. marca.

 

 

Komentarjev 4
  • Plavi-mil 22:12 05.april 2024.

    Sicer ne verjamem, da bo res kaj iz tega, če pa že bo, bo zato, da podkupi sodstvo, ker ima preveč masla na glavi.

  • Avatar lopov
    lopov 19:49 05.april 2024.

    NATEGNIL JIH JE PONOVNO... DVA MESCA NAJ ČAKAJO... POTEM JIH BO PONOVNO...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:40 05.april 2024.

    Ves javni sektor izsiljuje, zasebni sektor, ki polni požrešno državno malho, se pa nima komu žalit.