Slovenija
11752 ogledov

Se sodniki lahko obrišejo pod nosom?

Sodišče Anže Petkovšek
Golob spoznal napako?

Jutri bo minilo mesec dni od seje vlade, na kateri so iz postopka obravnave umaknili predlog zakona o začasnem dodatku sodnikom. To se je zgodilo dan pred tem, ko naj bi zakon na izredni seji že sprejel državni zbor. 

Prejemali naj bi 600 evrov dodatka mesečno

Vlada je predlog zakona, po katerem bi funkcionarji v pravosodnem sistemu, tudi tožilci, od januarja prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto, umaknila zaradi opozorila parlamentarne zakonodajne službe, da je izplačevanje dodatka v neskladju z ustavo, saj bi s tem posegli v razmerja v višjih plačnih razredih. 

Švarc Pipan: Rešitev bomo našli v kratkem 

Dominika Švarc Pipan | Avtor: Flickr/Vlada RS Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan Flickr/Vlada RS
"Pravna podlaga se je pripravljala v relativno kratkem času, gre namreč za interventni dodatek, zato si želimo glede na podana mnenja zakonodajnopravne službe vzeti nekaj malega časa, da še enkrat podrobno preučimo, ali so predlagane rešitve, tako kot so sedaj zapisane, res tiste najboljše in če niso, najti najboljšo rešitev, da ta ukrep tudi izpeljemo," je pred mesecem dni dejala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. 

Za mnenje zaprosili zunanjo pravno stroko

Mesec dni kasneje pa vlada ni nič bliže rešitvi. "Glede začasne rešitve za zagotavljanja materialne neodvisnosti sodnikov je Ministrstvo za pravosodje, po opozorilih Zakonodajno-pravne službe državnega zbora, s ciljem pridobitve čim širšega stališča glede morebitne ustavne spornosti predlagane rešitve, za mnenje zaprosilo tudi zunanjo pravno stroko," je sporočila Švarc Pipan. 

"Odprta vprašanja bomo obravnavali sočasno"

Robert Golob | Avtor: Bor Slana/VladaRS/Flickr Bor Slana/VladaRS/Flickr
A iz kabineta predsednika vlade medtem sporočajo, da bo vlada vsa odprta vprašanja glede plač v javnem sektorju obravnavala sočasno.  

"Vlada ureja primerni plačni položaj sodnikov in tožilcev, saj so bili v preteklosti v primerjavi z ostalimi deležniki v javnem sektorju prikrajšani. Glede na zadnje dogodke se za odpravo krivic zaposlenim v javnem sektorju kot najbolj realna pot kaže, da se odprta vprašanja naslovijo sočasno," so sporočili iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba. 

Napoved izplačila dodatka je namreč povzročila veliko razburjenje med zaposlenimi v javnem sektorju. Gasilci in medicinske sestre so se zbrali na protestih, stavko so napovedali učitelji. Na že drugem protestu z zahtevo po zvišanju pokojnine se bodo jutri zbrali tudi upokojenci. 

O plačah sodnih funkcionarjev v okviru plačne reforme

"Omenjena tematika bo tako obravnavana tudi v okviru plačne prenove, katere cilji so zagotovitev ustreznega plačila zaposlenim v javnem sektorju, povečanje učinkovitosti javnega sektorja ter zagotavljanje kakovostnih in dostopnih javnih storitev. Med drugim so bistvene rešitve za dosego teh ciljev tudi nova plačna lestvica, vzpostavitev plačnih stebrov, ponoven pregled sistemov nagrajevanja in ponoven pregled potreb po ostalih spremembah po javnem sektorju," še pravijo v Golobovem kabinetu.

Pred mesecem dni so govorili drugače. Golob je namreč dejal, da je za sodnike potrebno najti začasno rešitev, saj bi reforma "lahko trajala več let, preden bo uveljavljena". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • jakec1575 11:35 01.marec 2023.

    policaji in ucitelji so vmes ze veckra tdobili visje place tudi zdravniki. kolikor vem so bili sodniki vedno izvzeti. mislim, da je cas, da sodni obalsti tudi dvignejo place. ce hocemo pravno drzavo.

  • vanc7 11:05 01.marec 2023.

    Najprej naj razjasnim, da nismo vsi desni kreteni volili JJ Drugače pa ja, dolžan sem opravičilo Butalcem, ker to vlado primerjam z njimi: vse bolj kaže, da niso toliko butasti kot je ta vlada...

  • rafo 10:50 01.marec 2023.

    za krivosodje vzeti plače ,ne pa dati , malo poglejte koga so oprostili ,največje barabe in lopove,koga pa obsodili,male prekrškarje