Slovenija
12498 ogledov

Po dolgem času spet nabit Trg republike protestnikov, zahtevali so ...

protest upokojencev
1/17
Saša Despot protest upokojencev
Protestniki so na shodu t. i. ljudske iniciative Glas upokojencev napolnili ljubljanski Trg republike. S slovenskimi zastavami v rokah in ob narodnozabavni glasbi so med drugim zahtevali dostojne pokojnine, ki so po njihovem mnenju njihova pravica. Shoda se udeležuje tudi več vidnih predstavnikov SDS.

V večtisočglavi množici na shodu so predvsem starejši prebivalci, številni pa v rokah nosijo slovenske zastave. Prav tako imajo nekateri tudi transparente, s katerimi sporočajo svoje zahteve in sporočila vladi. Med drugim so na njih napisi Zahtevamo dostojne pokojnine, Naj živi Janez Janša, slovenski junak v vojni in miru, Hočemo zaslužene pokojnine, Mi smo ustvarjali to državo, v kateri sadove uživate zdaj vsi.

V nagovorih zbrani množici je bilo slišati, da je sedanja generacija upokojencev tista, ki je v vrstah čakala za bencin in gradbeni material, in tista, ki je na Roški cesti v Ljubljani protestirala proti temu, da bi bilo slovenskim državljanom sojeno v srbohrvaščini. Poudarili so, da gre za tisto generacijo, ki ima največ zaslug za osamosvojitev Slovenije, zato zdaj zahtevajo dostojno življenje, saj pokojnine niso socialna pomoč, ampak pravica. Vladi so sporočali tudi, da je dovolj norčevanja iz njih in da želijo dostojno življenje ter spoštovanje.

protest upokojencev | Avtor: Saša Despot protest upokojencev Saša Despot

Pobudnik iniciative Glas upokojencev, ki je organizirala shod, je nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar, ki je ob napovedi shoda sredi januarja dejal, da so upokojence vsi pustili na cedilu. Med njihovimi zahtevami je takojšen 20-odstotni dvig pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo.

protest upokojencev | Avtor: Saša Despot protest upokojencev Saša Despot
protest upokojencev | Avtor: Saša Despot protest upokojencev Saša Despot
V ustavo naj se kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine, zahtevajo. Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država. Država naj bi v skladu z njihovimi zahtevami upokojencem plačala tudi rtv-prispevek.

Rupar je za STA povedal, da so s shodom želeli sporočiti, da so upokojenci živi in da zahtevajo le tisto, "kar so pričakovali celo življenje, v kar so verjeli in upali". Po njegovih besedah so se upokojenci znašli v krizi, saj se le stežka prebijajo iz mesca v mesec. Zato si želijo pogovorov z odločevalci, Rupar pa pričakuje, da bo do njih glede na zbrano množico kmalu tudi prišlo.

Ocenil je, da se je zbralo med 18.000 in 20.000 ljudi, a kot pravi bo pravo oceno podala policija. "Sem pa zelo vesel tega obiska," je dejal.

Na shod so po Ruparjevih besedah pozvali tudi predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije, poslance, ministre, predsednika vlade, sindikate in druge upokojenske organizacije, a so bili na njem zaenkrat sami. V kolikor ne bodo slišani, bodo s shodi vztrajali, ker gre za starejše ljudi, jih ne nameravajo organizirati vsak teden, temveč vsakega prvega v mesecu. "Verjamem, da marsikdo pričakuje, da bomo omagali, da nimamo dovolj moči, osebno pa sem prepričan, da nas bo še več in bomo dosegli svoje načrte," je sklenil.

protest upokojencev | Avtor: Saša Despot protest upokojencev Saša Despot

Komentarjev 142
 • Avatar Leon
  Leon 09:15 02.februar 2023.

  Obvezna pokojninska reforma po modelu Musolinija in Hitlerja !

 • Avatar Leon
  Leon 08:46 02.februar 2023.

  Upokojenci so ovce ,ki se prodajajo kot prostitutke .Podobno je bilo z vrstami pred Zdravstvenimi domovi kjer so nasedli medijem in stali kot teleta . Jelinčiča bom volil ,da jim pove da so glupi .

 • Matjaž Kotnik 08:08 02.februar 2023.

  Komentarji od podna. Komentirajo pa oni, ki nimajo časa resno delat, ker so stalno na kompu, in na socialnem denarju.