Slovenija
1719 ogledov

Tožilci razočarani, to jim sporoča Švarc Pipan

Odškodnina, sodišče Profimedia
V društvu državnih tožilcev so presenečeni in hkrati razočarani nad odločitvijo vlade, da umakne predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev iz zakonodajne procedure.

V društvu pričakujejo, da je umik zgolj začasen in ga bo vlada v najkrajšem možnem času vrnila v zakonodajni postopek, je za STA zapisal predsednik društva Boštjan Valenčič. Ta od vlade pričakuje tudi, da bo z vrnitvijo zakona v državni zbor odpravila ugotovljena in javnosti predstavljena plačna nesorazmerja.

Vlada je ob opozorilih zakonodajno-pravne službe DZ o morebiti ustavnopravno spornih določbah umaknila predlog zakona o začasnem dodatku pravosodnim funkcionarjem. Ali bodo predlagane rešitve ostale v dani oz. prilagojeni obliki ali bo vlada to uredila s sistemsko reformo, bo znano v prihodnjih dneh, napoveduje ministrica Dominika Švarc Pipan.

Odločitev želijo pretehtati

Dominika Švarc Pipan | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
Vlada želi po besedah ministrice za pravosodje glede na opozorila zakonodajno-pravne službe DZ ponovno preučiti zakonsko podlago za izplačilo dodatka sodnikom in državnim tožilcem v višini 600 evrov bruto. "Naš namen je zagotoviti, da bo pravna podlaga za nameravano začasno ureditev plačnega položaja sodnikov in tožilcev do sistemske reforme nedvomno pravno ustrezna in ustavnopravno skladna," je po današnji seji vlade dejala ministrica za pravosodje Švarc Pipan.

Ob tem je zatrdila, da vlada opozorila zakonodajno-pravne službe jemlje resno. Glede opozoril o začetku veljavnosti zakona, so tako po navedbah ministrice na vladi želeli z dopolnilom k predlogu zakona predlagati, da bi se dodatek začel izplačevati z uveljavitvijo zakona. Trši oreh pa so po njenih besedah opozorila v luči načela delitve oblasti. V obdobju izplačevanja dodatkov, bi lahko namreč plače pravosodnih funkcionarjev tako presegle plače najvišje uvrščenih funkcionarjev drugih vej oblasti, denimo plače predsednika republike, predsednika vlade, ministrov in predsednika DZ.

Ministrica sicer meni, da se z dodatki v številnih drugih plačnih skupinah tak strop že prebija, dodatki pa da ne štejejo kot del osnovne plače, zato so s predlogom zakona želeli urediti posebni dodatek za posamezno plačno skupino, kar po njenih besedah dopušča veljavna zakonodaja.

Konkretnejši odgovori v prihodnjih dneh

Kako konkretno se bo sicer vlada lotila reševanja opozoril zakonodajno-pravne službe, ministrica danes še ni pojasnila. "Pravna podlaga se je pripravljala v relativno kratkem času, gre namreč za interventni dodatek, zato si želimo glede na podana mnenja zakonodajno-pravne službe vzeti nekaj malega časa, da še enkrat podrobno preučimo ali so predlagane rešitve, tako kot so sedaj zapisane, res tiste najboljše in če niso, najti najboljšo rešitev, da ta ukrep tudi izpeljemo" je dejala.

V naslednjih dneh bodo najprej s strokovnimi ekipami in pravnimi strokovnjaki še enkrat pretehtali v zakonu zapisane rešitve in jih po potrebi prilagodili, napoveduje Švarc Pipan. Namen vlade, po zagotovilih ministrice, ostaja zagotoviti ustrezen plačni položaj pravosodnih funkcionarjev. Ali bo vlada to naredila v okviru sistemske reforme, ali pa bodo uspeli najti ustrezno ustavnopravno podlago, s katero bodo lahko storili prve korake k reševanju problematike plač v slovenskem pravosodju, bo tako znano v prihodnjih dneh, obljublja ministrica.

Zatrjuje pa, da si celotna vladna ekipa želi najti ustrezno in ustavnopravno "vodotesno" pravno podlago za ureditev začasnega dodatka pravosodnim funkcionarjem. Če se bo izkazalo, da to ni mogoče, pa bo vlada primorana vprašanje reševati v okviru prenove sistema plač v javnem sektorju. A ministrica obljublja, da bodo to storili v dialogu s sodniki in drugimi pravosodnimi funkcionarji. Ob tem je še napovedala, da bo ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v prihodnjem tednu sklicala prvi sestanek s predstavniki tako imenovanega "pravosodnega stebra", ki naj bi zaživel z reformo plačnega sistema.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
 • Stane Adamič 19:56 02.februar 2023.

  A bodo sedaj sprožili ukradenoidentiteto v Romuniji našega premirja, a bodo ugotovili kam je izginilo na miljone evrov našega denarja iz GEN.I na balkanu??????Ne, dobili bodo9 p'lačani po drugih linijah, to je vendar vsem jasno a ne?

 • jakec1575 19:03 02.februar 2023.

  policaj brez tacna dobi isto placo ko tozilec. s tem da so policaji ze 3 x dobili povisice. :) drzava, ki ne ve, kaj hoce.

 • Avatar lopov
  lopov 18:07 02.februar 2023.

  De facto

Sorodne novice