Slovenija
29991 ogledov

Grebli so se za stanovanje, v trenutku 30 klicev

Neprofitna stanovanja
1/2
Anže Petkovšek
Cene nepremičnin gredo v nebo. To je razlog.

"Komaj smo dobro oddali oglas za oddajo stanovanja, že smo imeli 30 klicev," pravi najemodajalec, ki je nedavno oddal dvosobno stanovanje v Ljubljani, veliko dobrih 50 kvadratnih metrov, nekoliko starejše, a lepo vzdrževano in opremljeno. "Potencialni najemniki so nam povedali, da je trenutno zelo težko dobiti stanovanje v Ljubljani, sploh za sprejemljivo ceno." Stanovanje je izbranemu najemniku oddal za 450 evrov na mesec. 

Povpraševanja je največ po manjših enotah, od garsonier do dvosobnih stanovanj.

Roman Prskalo, Metropola IN

V prispevku Za enako stanovanje tudi prek sto tisoč evrov razlike, smo že pisali o spremenjenih razmerah na nepremičninskem trgu, ki se odražajo v večjem povpraševanju po stanovanjih in s tem posledično višjih nakupnih cenah. "Še v začetku lanskega leta se stranke niso tako pogumno odločale za nakup," nam je tedaj povedal Zoran Đukić iz agencija Stoja Trade. "Lani poleti, začelo se je maja in junija, je prišlo do resnega premika, z naskokom konec leta 2016 in v letošnjem letu." 

Celovški dvori Kupci so "ponoreli" Slovenija Za enako stanovanje tudi prek sto tisoč evrov razlike Slovenija 15.01.2014 stavba, stavbe v Ljubljani, nepremicnine, stanovanja, stano Slovenija Oddajate nepremičnine turistom? Lahko vas oglobijo!

Roman Prskalo | Avtor: Metropola IN Metropola IN
Da je povpraševanje za nakup stanovanj dobro, pritrjujejo tudi v nepremičninski družbi Metropola IN. "Kar se tiče prodaje, je zelo dobro povpraševanje,"  pravi Roman Prskalo iz Metropole IN in dodaja, da se stanovanja tudi dobro oddajajo. "Cene najemov se od krize leta 2008 počasi dvigujejo, na začetku so padle, leta 2014 so dosegle dno, sedaj spet rastejo," razlaga Prskalo. "Za najem je, zlasti v mesecih avgust, september in oktober, zelo veliko zanimanja. K temu prispeva prihod študentov v Ljubljano, povpraševanja pa je največ po manjših enotah, od garsonier do dvosobnih stanovanj."

Osem do deset evrov na kvadratni meter

Poudarja, da na najemnino sicer vplivajo lokacija, izgled, vzdrževanost in oprema stanovanja, a okvirno lahko v Ljubljani 50 do 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje najamemo za osem do deset evrov na kvadratni meter. 

neprofitna stanovanja Rekordno leto, cene rastejo Slovenija Rekordno število prodaj rabljenih hiš in stanovanj, cene rastejo Nepremičnine Slovenija Eksplozija na slovenskem trgu nepremičnin

"Dvosobno stanovanje, veliko 50 kvadratnih metrov, s kuhinjo, dnevnim prostorom in še eno sobo, brez otroške sobe, je mogoče dobiti za 500 do 600 evrov na mesec," razlaga Prskalo. "Za večja, trisobna stanovanja, velikosti med 80 do 100 kvadratnih metrov, je cena od 700 evrov na mesec naprej, zanimanja zanje je manj." 

Cene so v centru po pričakovanjih višje, na obrobju Ljubljane lahko odstopajo tudi za 20 odstotkov. Najemov večjih stanovanj je na splošno manj. "Če so finančne zmožnosti, se družine raje odločajo za nakup," razlaga Prskalo. "Večja stanovanja najemajo predvsem študenti, zlasti v zadnjem času pa je več zanimanja tudi s strani tujih poslovnežev. "

Med luksuzne nepremičnine štejejo stanovanja in hiše z najemninami 2000 do 3000 evrov, med nepremičninskimi oglasi smo našli tudi take, ki od bodočih najemnikov pričakujejo 4000 evrov in več na mesec. "Najemniki luksuznih nepremičnion so podjetja, predvsem tuja, ambasade, tuji direktorji," razlaga Prskalo. "A teh transakcij je zelo malo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1