Slovenija
16 ogledov

Hrvati nam pripravljajo nov šok

Najboljšo ponudbo za Mercator je res dal Agrokor, pravi bančnik. (Foto: Saša Des Žurnal24 main
Hrvaški Agrokor ponudbe za nakup Mercatorja ni oddal sam, ampak kot konzorcij Agrokor-EBRD-IFC-sklad JP Morgan One Equity Partners. Ta je nakup Mercatorja pripravljen plačati v kapitalu, le manjši del z dolgovi.

Ta obrat naj bi presenetil predvsem slovenske kritike prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, ki so nasprotovali prevzemu, temelječemu le na posojilih. Konzorcij za delnico ponuja 221 evrov, poročajo Finance.

Četverica bi tako ustanovila skupni holding z 1,5 milijarde evrov kapitala. Agrokor, ki bi bil večinski lastnik holdinga, pa vanj ne bi prispeval kapitala, ampak stvarni vložek – trgovsko verigo Konzum, preostale tri finančne institucije pa bi holding dokapitalizirale s 600 milijoni evrov, še poroča časnik.

Agrokor naj bi tako presenetil kritike, ki so svarili pred "zadolženim Agrokorjem" oziroma so se bali, da bi ta družba 832 milijonov evrov vreden prevzem Mercatorja financirala le s (kratkoročnimi) posojili in pozneje breme odplačevanja prenesla na Mercator oziroma zadnjega zadolžila za svoje reševanje. Kot še razlagajo viri pri časniku, naj bi ponudba konzorcija pomenila varnejše financiranje za Mercator.

Komentarjev 4
  • gec 23:39 24.oktober 2011.

    HRVOJE TI BI LAHKO ŠEL V AGROKOR ZA SVETOVALCA KO SI TAKO NADARJEN GEJČINO...

  • gec 23:37 24.oktober 2011.

    HRVOJE TELI TVOJI GA PA SERJEJO...

  • privat 08:41 22.oktober 2011.

    bodo pa zdaj policaji to prinesli nazaj..nadlegovali bojo male privatnike,slaščičarne ,barčke,čevlarje...da ne pozabimo žrtve v prometu bojo samo tisti ,ki že tko nimajo denarja..pa kaj se že to ne dogaja?? Kdo bo pa jemal tam kje je ukraden denar??'