Slovenija
12384 ogledov

Ihan: "Imeli bomo popolnoma pretirano število mrtvih"

Alojz Ihan
Imunolog ocenjuje, da smo v bolnišnicah praktično pahnjeni v vojno stanje.

Priznani slovenski imunolog dr. Alojz Ihan je v sinočnjem intervjuju na javni televiziji menil, da smo v covid situaciji izgubili ogromno časa, ki ga zlasti v zadnjega pol leta nismo najbolje uporabili. "Lahko bi se brez posebnih problemov precepili in danes imeli le nekaj higienskih ukrepov," je poudaril. 

"Mi pa smo pahnjeni praktično v vojno stanje, kar se bolnišnic tiče. Zdravnike prerazporejajo tja, kamor je potrebno, ne glede na to, ali je zdravnik okulist, dermatolog." 

Na vprašanje, zakaj se nam je to zgodilo, je med drugim odgovoril, da imamo v naši državi, kjer smo v zadnjih 30-tih letih doživeli zamenjavo sistema, predvsem nižji prag za paniko. "Tako si jaz razlagam. Marsikdo se v novi skupnosti ne počuti podobno, kot se je v stari. V zahodnih sistemih nimajo tega paničnega spomina, njim se že od druge svetovne vojne naprej ni dogajalo nekaj takšnega, da bi se naenkrat skupnost razpadla in se predrugačila." 

Ihan je v intervjuju menil, da smo to paniko prehitro akceptirali, prehitro smo imeli predstavo, da se nam bo spremenilo življenje. "Pa na začetku ni bilo bistvenih sprememb, razen nošenja mask in higienskih ukrepov." V zahodnih državah, je še dodal, so bili bistveno bolj mirni, pa so se jim dogajale hujše stvari, pri čemer je izpostavil Italijo in Španijo. 

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

Napake tudi na začetku 

Ihan je izpostavil, da so bile napake že na samem začetku širjenja virusa pri nas, ko se niso odzvali epidemiologi, pač pa je moral biti poleg minister. Ko je odšel za teden dni na dopust, so bili zmedeni, kako naprej. 

"Nadaljevalo se je s svetovalnimi skupinami, ki so bile organ vlade, kar ni nič narobe, da ima vlada v epidemiji strokovnjake svetovalce. A ljudje bi morali imeti tisto, kar bi reflektiralo njihovo doživljanje epidemije, to pa niso svetovalci vlade." 

Ihan je izpostavil, da je epidemija predvsem razgaljevala. V tem času bi nujno na NIJZ potrebovali 16 profesorjev epidemiologije, ki bi jih spoštovali, ti bi lahko reflektirali epidemijo tako, kot jo judje doživljajo. 

"Potem ne bi bilo občutka, da je skupnost razpadla. Ta občutek je vodil množico lažnih prerokov, ki so nastali v veliki meri tudi zaradi lastnega strahu ali tesnobe." 

Prognoza epidemije 

Ihan meni, da tega, kar smo naredili doslej, ne bo možno popraviti. "Imeli bomo popolnoma pretirano število mrtvih." V vsakem primeru nas čaka to, da bomo v mesecu ali malo več vsi prišli v stik z virusom, kot poudarja Ihan "žal na način, ki pušča največ posledic in največ žrtev" 

"Prognoza te epidemije je, da se bo končala nekje okrog novega leta ali malo čez." Tudi prekuževanje že okuženih pa lahko vodi v kronične bolezni; v tem primeru se bo potrebno vsako jesen cepiti, podobno kot se cepimo proti gripi. Ihan meni, da je težko napovedati, kateri scenarij nas v resnici čaka. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Željko 23:15 15.november 2021.

    Levakom ne moreš nič dopovedati ker so brez možganov za njih je koristen le metek v glavi. Vlada ruši te bolnike ker ne spadajo med nas

  • simon30 18:56 15.november 2021.

    Ne nabijajte! Cepljeni ležijo ravno tako kot necepljeni.

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 13:59 15.november 2021.

    Če bi bilo res tako grozno, kot nam želijo (o tem, zakaj je temu tako, sem že pisal) prikazati, bi imeli med politiki kakšno smrtno žrtev. Pa tudi tiste napovedi o 90.000 mrtvih v Sloveniji so se tudi izkazale kot ...prikaži več povsem zgrešene. Pa tudi za smrti ljudi, katerih povzročitelj naj bi bil Kovid, so po mojem prepričanju drugi vzroki. Bolj se bojim posledic cepiva, nekateri že imajo slabe izkušnje s tem, morda se bodo posledice pokazale čez čas. Ampak mrliški ogledniki bodo že našli drug vzrok smrti