Slovenija
13477 ogledov

Infektolog Tomažič: Bojim se, da podcenjujemo število okuženih

Koronavirus - UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Čeprav velja, da se virus širi kapljično in kontaktno, obstajajo indici, da se širi tudi z blatom.

V Sloveniji je bilo po uradnih podatkih do polnoči 2. aprila z novim koronavirusom covid-19 okuženih 934 oseb, o čemer smo poročali v prispevku Novo o okuženih v Sloveniji: Največ smrtnih žrtev v enem dnevu do sedaj.

Koronavirus v Franciji Koronavirus Slovenija Novo o okuženih: Največ smrtnih žrtev v enem dnevu doslej

Kljub temu, da se rast okuženih glede na uradno statistiko umirja, infektolog Janez Tomažič, predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo, ocenjuje, da v Sloveniji še nismo dosegli vrha okužb. "Absolutno vrha še nismo dosegli," je povedal za RTV SLO. "Bojim se, da podcenjujemo število okužb, predvsem v DSO-jih."

Odziv Slovencev je bil dober

Odziv slovenskih državljanov na ukrepe vlade s socialno izolacijo ocenjuje kot dober. "Mislim, da so slovenski državljani odgovorno nastopili, velika večina," je povedal za nacionalno televizijo. "Mislim, da nam tukaj naša mentaliteta pomaga. Če pogledamo italijansko nonšalanco, vidimo, kam nas je to pripeljalo. Zadržujte se v svojih skupnostih, v družinah. Če pride v to družino tretja oseba, je lahko potencialno okužena, četudi je videti zdrava."

Virus se lahko širi tudi z blatom

Glede širjenja virusa SARS CoV-2 in novih ugotovitev je povedal: "Še vedno velja, da je to kapljična in kontaktna epidemija. Nekaj podatkov je, da je lahko nevarno tudi blato. Iz Kitajske prihajajo tudi prvi podatki o vertikalnem prenosu, kar pomeni, da je neka prehodna blaga viremija tudi prisotna, vendar so se vsi novorojenci rodili zdravi in so jo dobro odnesli."

Koronavirus covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Poudaril je tudi, da pride z rastjo okuženih v populaciji v ospredje kontaktni prenos. "Zato apeliram na vse ljudi, da se, če že morajo v javne prostore, čim manj dotikajo predmetov, kljuk, gumbov, mask in sluznic," je dejal. "Preden gremo ven, se pripravimo v naprej, kako se bomo dotikali kartic in podobno."

Koronavirus covid-19 Koronavirus Zdravje Nemški znanstveniki dvomijo: Virusa na površinah niso našli

Tudi pri 40-letnikih hud potek bolezni

Dodal je, da velja, da je covid-19 bolezen starejše generacije in komorbidnosti, a hujši potek pri mlajših ni izključen. "Po socialnih medijih krožijo novice, da bi bilo morda dobro, da bi se mladi kar okužili, vendar moram povedati, da je v starostni skupini okoli 40 let bolezen lahko zelo huda, tudi kritična," je dejal Tomažič. "In seveda, ko zboli posameznik, nikoli ne vemo, po kakšni poti bo posameznik šel. Ne vemo tudi, kakšne so lahko dolgoročne posledice te bolezni, ker je ne poznamo dovolj. Nekaj indicij od prejšnjih epidemij bi lahko kazalo tudi na to, da bi lahko obstajale dolgoročne posledice, zato svetujem: 'Ne okužite se!'"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • primoz61 07:22 04.april 2020.

    Oprostite gospod doktor vele predstojni. Morda lahko je za nas premalo. Ko bomo poleti zlezli iz svojih lukenj in se soočili z globalmo ekonomsko krizo, me zanima globalna statistika in morebitna odstopanja od običajnih smrtnosti po državah. Zanimala me bo ...prikaži več tudi statistika tistih z trajnimi posledicami.

  • primoz61 07:17 04.april 2020.

    Še en, ki se je odločil strašiti... Število okuženih podcenjujemo? Aha in kaj naj še počnemo polega tega, da čepimo doma kot kure?! Gospod veledoktor, govorite o komplikacijah pri štiridesetlnikih? Prosil bi kar za konkretno številko, koliko je v Sloveniji ...prikaži več takih štiridesetletnikov, katerih življenje je resno ogroženo? En, dva? Morda več? Prav tako me zanima, kako vi po štirih mesecih od pojava te bolezni, še vedno niste prepričani in morda zgolj kažejo neki indici,.. da bi morda lahko.....

  • srecko53 23:00 03.april 2020.

    čudežna družina Janša, v letu dni se niso postarali vsaj glede na sliko iz njihovega kobajagi lanskoletnega smučanja v italiji niti za en dan,, bog naj jih blagoslovi in bedake ki verjamejo vlada končno priznala da emigrantske krize ni, in ...prikaži večn da ni izrednih razmer na južni meji ki bi jo policija morala varovati za vso evropo zato smo tudi dobili več policistov plačanih s strani evrope.. torej če umikajo policijo emigrantov ni in so nas zavajali s spremembo 37 a člena.. logika preprosta edino prim