Slovenija
134 ogledov

Inšpekcija preverja očitke

CSD Domžale Žurnal24 main
CSD Domžale. “Nismo vedeli, da je otrok šest let živel pri babici.”

CSD. “Otrok je učiteljici povedal, da bi šel živet k mamici,” je po odmevni objavi izpovedi babice Milene Pokrivač vendarle povedal direktor Centra za socialno delo (CSD) Domžale Peter Rebolj. Spomnimo: babica je za sedemletnega vnuka šest let skrbela kot za svojega sina, nato pa je bil čez noč preseljen k materi, ki ga je bila kot dojenčka zapustila.

Inšpektorat
Socialna inšpekcija. Pobude za izredni nadzor CSD Domžale ni prejela, bo pa preverila vse očitke zoper njegovo ravnanje.

Prevalitev odgovornosti
Direktor CSD Moste Marjan Vončina je sporočil, da njegov center ni krajevno pristojen za otroka, čeprav sta z babico ves čas živela na tem območju. Pristojen je CSD Domžale, ker je mama tam prijavljena, a tudi tam sploh niso vedeli, da je otroka šest let vzgajala babica. Mama je namreč še vedno otrokova zakonita zastopnica.

Rebolj je pojasnil, da CSD ni nikoli odločal o odvzemu otroka babici in dodelitvi materi. “Na pobudo osnovne šole, kamor je otrok hodil do selitve, smo povabili mamo in babico, ki sta se dogovorili, da gre otrok ob koncu šolskega leta živet k materi,” je dejal. “Ničesar se nisva dogovorili. Na CSD so mi grozili s policijo, če otroka ne bom dala mami, a tega v zapisniku ni,” je odgovorila Pokrivačeva.

Na vprašanje, zakaj je mati zapustila sina, Rebolj ni vedel odgovora, prav tako ne na vprašanje, zakaj je zapustila mladoletno hčer, ki zdaj živi pri svojem očetu. Je pa zatrdil, da mamo zelo spremljajo in da se je otrok dobro vključil v novo šolo. Mama ima hišo in službo, končno oceno, ali je primerna, da skrbi za otroka, pa bo podal izvedenec, saj je Pokrivačeva na sodišču vložila tožbo za skrb in vzgojo otroka.

Vse za vnuka
Menda za vzgojo potrebuješ kaj več od strehe nad glavo in službe. Otrok potrebuje ljubezen, vzgojo, tudi pokojnino pokojnega očeta bi lahko prejemal,” je komentirala babica. Ker je bila mama v času partnerstva z zdaj pokojnim sinom Pokrivačeve poročena z drugim moškim, je bil ta vpisan kot otrokov oče. Pokrivačeva je to očetovstvo že izpodbila, na ustavnem sodišču pa mora doseči še, da se kot oče vpiše njen sin Milan.

Šele takrat bo lahko za vnuka uredila vse prejemke, ki mu pripadajo, za kar mama ni poskrbela nikoli. Pokrivačeva o tem, da bi se otrok zaupal učiteljici, da bi šel živet k mamici, ne ve ničesar. “To ni res”, pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.