Slovenija
20 ogledov

Janković poražen

Vehovar, Janković, Gabrovec Saša Despot
Novega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) izvolili v drugem krogu.

V drugi krog glasovanja sta se prebila dosedanji predsednik judoistov Bogdan Gabrovec in ljubljanski župan Zoran Janković.  Gabrovec je v drugem krogu dobil 89 glasov, Janković pa 51.

Dobitnik srebrne kolajne z olimpijskih iger v Atlanti leta 1996  Andraž Vehovar  je moral poraz priznati že v prvem krogu. Nekdanji slalomist na divjih vodah je prejel 38 glasov, dva manj od Jankovića, prepričljivo pa je zmagal Gabrovec s 64 prejetimi glasovi, a osmimi manj kot je bilo potrebno za končno zmago ob prvem šteju glasov. 

Edini predsednik OKS od osamosvojitve je bil Janez Kocijančič, ki se je odločil, da ne bo znova kandidiral. 

Janković, ki je v volilno tekmo vstopil zadnji, je Gabrovcu "ukradel" dva kandidata za podpredsednika: Iztoka Čopa in Janeza Sodržnika, za podpredsednika pa je vabil tudi protikandidata Vehovarja. 

Vsi vsem nekaj obljubljajo

"Izid je težko napovedati, jasno je le, da Vehovar nima šans za zmago, je pa zaradi rivalstva med Gabrovcem in Jankovićem pridobil nekaj podpore, tako da je možno, da bo potreben drugi krog. Gabrovec ima možnost le v prvem krogu, v morebitnem drugem krogu bo zmagal Janković," je pred popoldanskim začetkom glasovanja ocenil poznavalec dogajanja v športu, ki ne želi biti imenovan. "Vsi vsem kaj obljubljajo, delijo se službe, razni položaji in denar. Vsi volijo interesno, še najbolj altruistični vidik je, kateri kandidat obljublja več denarja za športno zvezo, sicer pa so pomembne tudi osebne koristi, kdo za koga dela, kje so v službi sorodniki, kdo je koga postavil na kakšen položaj ..." še našteva 

Grožnja z višjimi najemninami in umikom sponzorjev?

Janković s svojim vplivom, ki ga ima kot ljubljanski župan, športnim zvezam grozi z višjimi najemninami in umikom sponzorskih sredstev, če ga ne bodo podprle, je za Pop TV dejal športni funkcionar, ki se ni želel razkriti. Janković je dejal, da je to neumnost in da je nekaterim predsednikom športnih zvez le predstavil svoj program ter da imajo klubi brezplačne najemnine, a je anonimni fukncionar dejal, da gre za najemnine za mednarodne dogodke. 

Poleg tega bo imela na primer gimnastična zveza, katere pomemben sponzor je BTC, ki ga vodi županov podpornik Jože Mermal, tik pred volitvami predsednika OKS izvršilni odbor, na katerem bodo razpravljali, ali še podpirajo Jankovićevega protikandidata Gabrovca.

Predsednika OKS bodo volili s tajnim glasovanjem, predsednik pa bo postal tisti, ki bo dobil več kot pol glasov navzočih delegatov na skupščini. Če v prvem krogu nihče ne bo prejel zadostnega števila glasov, se bosta kandidata z največ glasovi pomerila v drugem krogu. 

Komentarjev 21