Slovenija
17097 ogledov

Janševo sporočilo komitentom Sberbank

Sberbank Profimedia
Premier Janez Janša je dejal, da so hranilne vloge državljanov v podružnici Sberbank varne. V torek naj bi bilo znanih več podrobnosti o nadaljnjih korakih.

"Finančno ministrstvo si skupaj z Banko Slovenije in institucijami EU prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas," je poudaril premier Janez Janša

Banka Slovenije je sporočila, da je bilo sprejeto prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem se bo za slovensko hčerinsko banko poiskalo hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovilo nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom. Do srede zjutraj so dvigi in plačila komitentom omejeni na 400 evrov dnevno, več podrobnosti o nadaljnjih korakih bo znanih v torek.

Finančni minister Andrej Šircelj je po odločitvi o sankcijah zoper rusko banko Sberbank danes zagotovil, da so omogočili tudi rešitve, ki bodo zagotavljale varnost varčevalcev, kar je pozdravil. Obenem je spomnil, da varnost prihrankov jamčita tudi sklad za jamstvo vlog in državni proračun.

Zavrnjena nakazila varstvenih dodatkov

Zaradi ukinitve nakazil na banko Sberbank je prišlo do težav pri nakazilu socialnih transferjev na transakcijske račune komitentov te banke. Kot so sporočili z ministrstva za delo, je bilo zavrnjenih okoli 100 nakazil varstvenih dodatkov, težave pričakujejo tudi pri drugih transferjih. 

Vse upravičence do socialnih transferjev, ki imajo račun pri Sberbank, naprošajo, da pristojnemu centru za socialno delo sporočijo novo številko tekočega računa, na katerega bodo nakazani transferji.

Težave Slovenija Komitenti Sberbank: tega nakazila ne boste dobili!

Furs spremlja situacijo

Problematiko omejevanja poslovanja slovenske Sberbank in morebiten vpliv na izpolnjevanje davčnih obveznosti zavezancev budno spremljajo tudi v Finančni upravi RS. "Če davčni zavezanec zaradi omenjene problematike ne bo uspel pravočasno poravnati svoje obveznosti, bomo to nedvomno ustrezno upoštevali," so sporočili iz uprave. Kot so dodali, zadeve operativno še urejajo, o podrobnostih bodo javnost obveščali sproti.

Upokojenci morajo spremembo javiti Zpizu pisno

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je medtem po poročanju Financ danes že nakazal pokojnine 4273 uživalcem pokojnine, ki imajo račun odprt pri omenjeni banki. Upokojenci tako lahko danes in jutri dvignejo največ 400 evrov.

Upokojenci, ki bodo odprli nov transakcijski račun pri drugi banki, morajo to do 5. marca sporočiti Zpizu pisno, in sicer je treba sporočiti osebne identifikacijske podatke ter točne podatke o novem bančnem računu z nazivom in naslovom banke. Zahtevek mora lastnoročno podpisati uživalec oziroma njegov zakoniti zastopnik, če gre za mladoletno osebo, ali skrbnik oziroma pooblaščenec.

Ob tem spletne Finance poročajo tudi, da so komitenti Sberbank, ki so zaposleni v državni upravi, že prejeli obvestilo, naj takoj odprejo nov transakcijski račun za izplačilo plače oziroma naj to storijo do petka. Takšna priporočila so po poročanju Financ dali tudi nekateri zasebni delodajalci.

Banka Sberbank je v Sloveniji navzoča 10 let in se uvršča na deveto mesto po velikosti. V Sloveniji je banka konec leta 2020 zabeležila 1,12 milijona evrov dobička pred davki. Kapitalska ustreznost banke je znašala 19,8 odstotka. Banka je imela 1,84 milijarde evrov bilančne vsote. Je naslednica Volksbank, ki je bila v Sloveniji prisotna od 1993. Iz avstrijskega lastništva je pod rusko prešla leta 2012, po 10 letih se ji je obetalo poslovanje pod srbskim lastništvom.

bankomat Slovenija Banka pred propadom, zaprte poslovalnice v Sloveniji

Dogovorjeni nakup trenutno neizvedljiv

Gorenjska banka, ki je v lasti srbske AIK banke, je novembra lani podpisala pogodbo o nakupu Sberbank banke v Sloveniji. V tem poslu so se Gorenjska banka, AIK in družba AEC (krovni holding poslovnega sistema srbskega poslovneža Miodraga Kostića) z ruskimi lastniki dogovorili še, da bodo prevzeli še pet hčerinskih družb Sberbank v regiji, in sicer v Srbiji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in Madžarskem.

V trenutnih razmerah je nadaljevanje postopka nakupa slovenske banke Sberbank po veljavni pogodbi neizvedljivo, so sporočili iz Gorenjske banke. Kot so dodali, v dosedanjem postopku Gorenjska banka ni prevzela nobenih pogodbenih obveznosti.

Ustrezen način reševanja slovenske izpostave Sberbank, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za komitente Sberbank banke, bo opredelila Banka Slovenije, so še zapisali v Gorenjski banki. Ob tem so dodali, da sami nadaljujejo poslovanje kot neodvisna, samostojna bančna institucija, ki zagotavlja varnost in zanesljivost bančnih storitev v domačem in mednarodnem prostoru.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 05:46 01.marec 2022.

    Se ena januzliva manipulacija... nhemu se gre za denar ssds ki ga ima pri rusih, briga njegs za druge

  • Avatar R_D
    R_D 19:37 28.februar 2022.

    Pomeni, da si popolnoma brez možganov, v ozadju pa se skriva tvoj š upak

  • Avatar Leon
    Leon 19:14 28.februar 2022.

    Skrivnostna fundacija Urške Bačovnik Janša.....kaj to pomeni ? https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/skrivnostna-fundacija-urske-bacovnik-jansa-947571