Slovenija
5642 ogledov

Je na vidiku prepoved uporabe mobilnih telefonov med poukom?

šola Profimedia
Nizozemska vlada bo s 1. januarjem prihodnjega leta v učilnicah prepovedala uporabo prenosnih telefonov, tablic in pametnih ur. Ji bo Slovenija sledila?

Vse več otrok in mladostnikov se sooča s prekomerno rabo zaslonov, nekateri osnovnošolci preživijo na telefonih, tablicah in računalnikih tudi po deset ur dnevno. Medtem ko slovenska Služba za digitalizacijo izobraževanja načrtuje posodobitev šolskega sistema, pri katerem bodo v ospredju digitalne kompetence kot tudi uporaba nove tehnologije med poukom, so na Nizozemskem v šolah napovedali drastično spremembo. S 1. januarjem 2024 bo namreč v nizozemskih učilnicah v veljavo stopila prepoved o uporabi prenosnih telefonov, tablic in pametnih ur. K temu so jih nagovorili izsledki znanstvenih študij, ki nakazujejo, da mobilni telefoni predstavljajo veliko motnjo pri učenju.

šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred njimi so podobno odločitev leta 2018 sprejeli že v Franciji, kjer naj bi bili prvi učinki pozitivni, saj se otroci več družijo, pogovarjajo in več časa preživijo na igriščih, v šolah pa je manj izgredov. Skoraj četrtina držav; od Slonokoščene obale do Kolumbije, od Italije do Nizozemske, je že uvedla prepoved uporabe pametnih telefonov v šolah v svoji zakonodaji ali politikah z željo, da bi preprečile motnje in spodbudile večjo pozornost in angažiranost učencev. V teh primerih lahko učenci pametne telefone uporabljajo samo v določenih situacijah, na primer med odmori ali izven učilnic.

UNESCO je nedavno objavil Smernice za regulacijo digitalnih platform, ki od njihovih ponudnikov med drugim zahtevajo sprejetje ukrepov, ki ščitijo otrokove pravice. Študija, ki je zajemala predšolsko vzgojo in visokošolsko izobraževanje v štirinajstih državah, je ugotovila, da so pametni telefoni odvrnili pozornost učencev od učenja, tudi če so mobilni telefon imeli zgolj v bližini in prejema obvestila. Študija je še pokazala, da lahko učenci potrebujejo do dvajset minut, da se ponovno osredotočijo na to, kar so se pred uporabo mobilnega telefona učili. Prav tako je odstranjevanje pametnih telefonov iz šol v Belgiji, Španiji in Združenem kraljestvu izboljšalo učne rezultate, še posebej za učence, ki niso dosegali enakih rezultatov kot njihovi vrstniki, je ugotovila študija.

Na drugi strani obstajajo šole, ki tehnologijo vključujejo v izobraževalne procese in spodbujajo uporabo pametnih telefonov za določene učne namene. V takih primerih se lahko pametni telefoni uporabljajo za dostop do izobraževalnih aplikacij, e-knjig, orodij za sodelovanje in podobno.

pouk | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako je v Sloveniji?

Pristop k uporabi pametnih telefonov v šolah je odvisen od posamezne šole, izobraževalnega sistema in kulture ter tudi od razpoložljivih virov in tehnološke infrastrukture. Ob vsem tem je ključno zagotoviti, da uporaba tehnologije, vključno s pametnimi telefoni, podpira izobraževalne cilje in izboljša učno izkušnjo učencev.

V Sloveniji pristojno ministrstvo uporabe mobilnih telefonov v šoli ne ureja, temveč to prepušča vodstvu šol, ki morajo pravila zapisati v interne akte. Posledično vzgojno-izobraževalne ustanove niso usklajene. Ko smo se leta 2018 na takratno ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport obrnili z vprašanjem, ali bo Slovenija sledila Franciji, so nam odgovorili, "da se zaenkrat še ni izkazala potreba po tem, da bi v Sloveniji to vprašanje urejali na način, kot denimo Francija, torej da bi z zakonom prepovedali uporabo mobilnega telefona v šolah".

 

Telefoni v šolah Slovenija Prepoved uporabe telefonov v šolah tudi pri nas?

Poudarili so, da "kdaj in pod kakšnimi pogoji smejo učenci uporabljati mobitel v šoli, urejajo šole z internimi pravili". Izpostavili so hišni red, šolski red, vzgojni načrt in sklepe strokovnih aktivov za uporabo pri pouku posameznega predmeta. In dodali: "Na nadzorih šolska inšpekcija ugotavlja, da imajo šole to področje urejeno, da so pravila dokaj jasna in tudi ustrezno posredovana učencem in njihovim staršem."

pouk | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker je od takrat preteklo že nekaj časa in so se v vmesnem obdobju trendi že precej spremenili, smo se na ministrstvo za vzgojo in izobraževanje (MVI) ponovno obrnili. Od njih smo prejeli podoben odgovor kot pred petimi leti. Dejali so nam, da na ne načrtujejo zakonskih sprememb, s katerimi bi na nacionalni ravni prepovedali uporabo mobilnih telefonov. "Osnovne šole lahko sicer z internimi akti, kot so pravila šolskega reda, individualno prepovejo ali pa omejijo uporabo mobilnih telefonov, pri čemer se prakse po različnih osnovnih šolah razlikujejo," pojasnijo na MVI, kjer ne zaznavajo, da bi ravnatelji oziroma ostali strokovni delavci pozivali k spremembi zakonodaje v tej smeri.

Omenijo, da po njihovih podatkih na Nizozemskem ne bo splošne prepovedi uporabe mobilnih naprav v šolah, temveč bo šlo bolj v smeri individualnega dogovarjanja s šolami na sekundarni stopnji.

Instagram socialna omrežja Naši vplivneži Slovenija "Številni starši svoje otroke prezgodaj izpostavijo spletu"

Telefon je med poukom lahko tudi koristen

mobilni telefon najstniki | Avtor: Profimedia Profimedia
Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si so do tega, da na ravni države nimamo regulacije uporabe mobilnih telefonov v šolah, kritični. Koordinator projekta Marko Puschner meni, da bi bilo omejevanje uporabe mobilnih naprav med poukom vsekakor smiselno: "Mobilni telefoni z vsemi aplikacijami predstavljajo moteč element za učence ali dijake. Ne gre le za moteča opozorila o novih sporočilih ali objavah, ampak tudi za željo po preverjanju, ali je kaj novega, in komunikacijo z drugimi. Pouk običajno zahteva koncentracijo in že misel na telefon je lahko moteča. Če pa učenec telefon vzame v roke, preneha slediti pouku in se miselno preusmeri predvsem v zabavo in komunikacijo z vrstniki."

Šola in učilnice so prostor, kjer se prenaša znanje na mlade generacije. To naj bi potekalo v ustrezno stimulativnem okolju brez motenj, je prepričan sogovornik. "Prav tako so mladostniki zelo obremenjeni z uporabo mobilnih telefonov v svojem življenju, zato ima nekajurna neuporaba lahko pozitivne vplive," doda.

Gimnazija Magazin Vsi o medvrstniškem nasilju, dijaki naše gimnazije pa na splet s tem videom!

Vsebinski koordinator projekta uvedbo zakona o prepovedi zato pozdravlja in vidi kot dobro rešitev, saj bi prinesla jasna pravila za vse učence in dijake na vseh šolah. "Trenutna ureditev, kjer se vsaka šola posebej odloča glede tega, je lahko problematična, saj ni enakih pravil za vse in s tem nimajo vsi enakih možnosti. Na odločitev šole imajo lahko znaten vpliv tudi starši, ki pogosto vidijo samo en vidik uporabe telefonov, spregledajo pa druge. S tem, da se regulira uporaba mobilnih telefonov v šolah, se omogoča ureditev učnega okolja na način, da je čim bolj stimulativno za učenje. To je zagotovo pozitivno za mlade generacije," nam pojasni.

Telefon vidi kot orodje, ki se lahko uporabi tudi pri pouku z namenom, da se ga naredi bolj interaktivnega in zanimivega. "Vendar pa je njihov zabavni vidik, ki ni povezan z učenjem, za mladostnike preveč privlačen in zato se zamotijo z brskanjem po družbenih omrežjih in pisanju z vrstniki," v isti sapi doda.

Učiteljica v razredu Slovenija V naše šole bi radi vpeljali to novost

Opaža, da večina osnovnih šol že sedaj ne dovoljuje uporabe mobilnih telefonov, izjemoma dovolijo uporabo za namene pouka. V srednjih šolah je po njegovih izkušnjah nekoliko drugače, saj številne srednje šole nimajo omejitev glede mobilnih telefonov.

pouk | Avtor: Profimedia Profimedia

Vse več je tudi šol, ki v šolskem času blokirajo dostop do Facebooka in ostalih družbenih omrežij. Pri Safe.si menijo, da tovrstni tehnični ukrepi sami po sebi ne morejo biti rešitev, "ne samo zaradi tega, ker so dnevi, ko je bilo mogoče do interneta dostopati samo preko računalnika mimo, ampak tudi ker tako mladih ne uspemo naučiti, kako ravnati, če se srečajo z neprimerno vsebino ali spletnim nadlegovanjem". 

Momo Pozor Slovenija "Živijo, sem Momo in sem pred 3 leti umrl"

Eden izmed problematičnih vidikov dovoljene uporabe v šoli je tudi povečanje tveganja za spletno nasilje različnih oblik, tako med vrstniki kot tudi proti učiteljem, denimo skrivno snemanje ali fotografiranje, sprotno žaljivo komentiranje pouka na družbenih omrežjih in podobno. Otroci in mladostniki lahko zaidejo v težave, če se ne zavedajo posledic nepremišljenega deljenja osebnih informacij preko mobilne naprave, s katero dostopajo do interneta. Lahko je prizadet njihov spletni ugled, lažje jih kontaktirajo tudi osebe, ki bi jih morebiti želele zlorabiti. Prav tako so lahko obrekovanje, izmenjava informacij in fotografij prek mobilnih telefonov med prijatelji tudi oblika spletnega nadlegovanja, svarijo pri Safe.si. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • asmas1965 18:05 26.september 2023.

    MOTILCE SIGNALA MONTIRAT V RAZRED A BO MIR PRED TO NAVLAKO

  • Avatar Julijan Lapajne
    julijan2 13:40 25.september 2023.

    POPOLNOMA PRAVILNO!

  • Avatar Suli
    Suli 10:02 25.september 2023.

    Motilec signala v učilnice pa se nebo treba z nikomur pogajat. Zunaj stavbe pa signal dela a ne🤔