Slovenija
4352 ogledov

Prepoved uporabe telefonov v šolah tudi pri nas?

Telefoni v šolah
Ministrstvo razlaga, zakaj to ni potrebno.

"Francija je uvedla prepoved mobilnih telefonov v šolah. Učinki so pozitivni, otroci se več družijo, pogovarjajo, so več zunaj na igriščih, manj je izgredov," piše predlagatelj na portalu predlagam.vladi.si in predlaga podobno ureditev tudi pri nas. Poleg tega zaradi zdravstvenega tveganja predlaga tudi ukinitev brezžičnih omrežij v omenjenih ustanovah. 

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, na katerega prihaja Jernej Pikalo, pravijo, da se zaenkrat še ni izkazala potreba po tem, da bi v Sloveniji to vprašanje urejali na način, kot denimo Francija, torej da bi z zakonom prepovedali uporabo mobilnega telefona v šolah.

Področje že urejajo interna pravila

"Kdaj in pod kakšnimi pogoji smejo učenci uporabljati mobitel v šoli, urejajo šole z internimi pravili," poudarjajo pri ministrstvu ter naštevajo hišni red, šolski red, vzgojni načrt, sklepi strokovnih aktivov za uporabo pri pouku posameznega predmeta. "Na nadzorih šolska inšpekcija ugotavlja, da imajo šole to področje urejeno, da so pravila dokaj jasna in tudi ustrezno posredovana učencem in njihovim staršem."

Šolski hodnik Nič več! Svet Popolna prepoved za francoske otroke

Glede pobude o ukinitvi brezžičnih omrežij pa pojasnjujejo, da ministrstvo skrbno spremlja vse vidike uvajanja brezžičnih tehnologij v vzgojno-izobraževalne zavode. "Pri tem je eden od ključnih elementov vpliv na zdravje šolajočih in zaposlenih," poudarjajo pri MIZŠ. 

Telefoni v šolah | Avtor: Profimedia Profimedia

Ministrstvo že več let (so)financira vzpostavljanje brezžičnih omrežij na izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah. "Vsa oprema, ki je bila nameščena v organizacije mora izpolnjevati predpise s področja varovanja zdravja, omrežja pa so vzpostavljena na način, ki kar najmanj obremenjuje okolje organizacij in so tudi manjša kot že obstoječi viri elektromagnetnih sevanj," razlagajo pri ministrstvu.

Glede sevanja strožja pravila v šolah

Predpise s tega področja spremlja uprava za varstvo pred sevanju pri ministrstvu za zdravje, poleg tega pa elektromagnetna sevanja spremljajo tudi na nevladnem Inštitutu za neionizirna sevanja (INIS). "Nobena od teh ustanov ni brezžičnih računalniških omrežij izpostavila kot potrjen dejavnik tveganja za zdravje," poudarjajo pri ministrstvu.

V Sloveniji je to področje urejeno z Uredbo o elektromagnetnem sevanju, ki uvršča vzgojnovarstvene ustanove v območje, za katero je potrebno povečano varstvo pred sevanjem. "Uredba ne prepoveduje uporabe brezžičnih omrežij v bližini ali v samih organizacijah," še poudarjajo pri MIZŠ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Jambor 23:04 12.september 2018.

    Starši povejte nekaj. Kdo bolj potrebuje "pametne" telefone vaših otrok, vi ali vaši otroci? Otroci jih načeloma ne. Vi, jih potrebujete. Nadzor, zaposlitev z videovsebinami,...

  • peromornar 13:29 12.september 2018.

    Absolutno se strinjam!

  • Avatar olor
    olor 13:08 12.september 2018.

    Pravilno